Az abortusztabletta bevezetésének lehetővé tételét fogja javasolni a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az Egészségügyi Minisztériumnak, így optimális esetben akár az év végéig lezárulhat az ehhez szükséges eljárás.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium háromfős bizottsága egy-két héten belül elkészül az ajánlásával, hogy milyen feltételekkel javasolja a bevezetést - mondta el Szabó István professzor, a testület elnöke az MTI-nek. Ha pontosan megvan a szabályozás, amely a legapróbb részletekig tartalmazza azt, hogy hol lehet alkalmazni, milyen körülmények között és kik adhatják a tablettát, akkor az ajánlás átkerül a minisztériumba, de ezután a tablettát még törzskönyvezni kell.

Biztonságosabb

Az abortusztablettás terhesség-megszakítás előnye, hogy sokkal kevesebb szövődménye lehet, mint a hagyományos abortusznak, és az eddigi tapasztalatok alapján nem áll fenn a meddővé válás kockázata sem. Persze ez sem veszélytelen, ezért kizárólag kórházi felügyelet mellett lesz majd alkalmazható. A nyolcadik hét után már csak műszeres beavatkozással szakítják meg a nem kívánt terhességet.

A tablettás abortusz egy nap alatt lezajlik. Két készítmény kell hozzá: az egyik megakadályozza a terhesség további növekedését, majd négy óra múlva egy másik tablettát kell bevenni, ami görcsöket és erős vérzést idéz elő. Leegyszerűsítve egy mesterségesen előidézett spontán vetélésről van szó.

A szakmai kollégium elnöke elmondta, az eljárás 90-95 százalékban teljes mértékben hatásos, de a fennmaradó 5-10 százalékban műszeres beavatkozásra is sor kerül. A tablettás módszer költségeit egyelőre nem tudták megbecsülni, de elmondták, hogy a műszeres abortuszért most 25 100 forintot fizet a páciens.

Ha minden jól megy, idén már nálunk is

Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium főcsoportfőnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a bevezetés következő lépcsője az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) nemzetközi standardok szerinti törzskönyvezési eljárása. Aztán jön a finanszírozás kidolgozása, ami már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feladata lesz. A törzskönyvezési folyamat, ha más országban forgalomban lévő készítményről van szó és ez uniós tagállam, akkor ez egy három hónapos folyamat.

Az Egészségügyi Minisztérium elvileg nyár végére dönt a kérdésben, de lassúbb folyamat, hogy miként tud bekerülni a társadalombiztosítási ellátások és eljárások rendszerébe. Optimális esetben elméletileg az év végéig bevezethető az abortusztabletta - mondta el Kereszty Éva az MTI-nek.

Világszerte már több mint húsz államban használnak abortusztablettát, például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban vagy Svájcban.