horoszkóp

'Nálunk abortuszdiktatúra van'

2005.09.14. 21:27
Az Alfa Szövetség szerint az abortusztabletta bevezetése egy sötét marketingstratégia eredménye, ami abból fakad, hogy az emberek nem veszik tudomásul, hogy az örömszerzés elsősorban utódnemzésre való. Az Egészségügyi Minisztérium és az orvosok szerint azonban a tabletta biztonságosabb, mint a műtét. Magyarországon háromszor nagyobb az abortuszok száma az uniós átlagnál.

"Ez az egész egy sötét marketingstratégia, ami a méregtabletta bevezetésére irányult. Magyarországon 1956 óta abortuszdiktatúra van, ami abban nyilvánul meg, hogy a nők nem kapnak segítséget a terhességhez, és mindenféle körmönfont eszközökkel kényszerítik őket az abortuszra. Ennek eddig 6,5 millió magzat esett áldozatul! Úgy gondoljuk ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk ezt a diktatúrát"- mondta el a Velvetnek Téglásy Imre, a magzat- és csecsemővédő Alfa Szövetség főtitkára arra reagálva, hogy szakemberek több európai ország után itthon is rábólintottak az abortusztabletta használatára.

Félelmek

Abortusztablettán tulajdonképpen kétféle készítményt kell érteni: az egyik a bevétel után vetélést idéz elő, a másik alkalmazásánál pedig elhal a magzat. Mindkét készítmény korai terhességnél, az első nyolc hétben alkalmazható, és szakértők szerint inkább azokban az országokban alkalmazzák, ahol fejletlenebb az orvostudomány és a higiéniás körülmények. A tablettát ellenző civil szerveztek és magánemberek szerint azonban a tabletta bevezetése tovább növelné a már amúgy is igen magas magyarországi abortuszok számát, és felelőtlenebb magatartásra késztetné a nőket. Az Alfa Szövetség szeptember 15-re, csütörtökre tüntetést szervez az Egészségügyi Minisztérium elé, ahová számos olyan felszólalót várnak, akik velük együtt ellenzik az abortusztabletta bevezetését.

Csökken, de még mindig magas
Az elmúlt időszakhoz képest csökken, de európai összehasonlításban még mindig magas Magyarországon a terhességmegszakítások száma. 2004-ben 53 ezer terhességet szakítottak meg, ami azt jelenti, hogy száz élve születésre megközelítőleg 56 abortusz jut. Egy közelmúltban zajlott konferencián Herczog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa a születések és a művi terhességmegszakítások számát összevetve elmondta, a szám nagyságát jellemzi, hogy a 16 milliós lakosságú Hollandiában az abortuszok száma egy évben 10 ezer alatt marad. A gyermekvédelmi szakember szerint ennek oka, hogy Magyarországon az abortusz még mindig gyakori formája a születésszabályozásnak. A fogamzásgátló módszerek megismertetése és az iskolai egészségtudatosságra szoktató oktatás ezzel szemben nem a születések, hanem az abortuszok számát csökkentené - tette hozzá.

Forrás: Magyarország.hu

Tudatos örömszerzés

Téglásy Imre szerint ez az "abortuszdiktatúra" a várandósság örömteli érzését magányos devianciává változtatta, és példaként hozta föl egy 15 éves lánynak - és egyéb tizen- és huszonéveseknek az esetét - akik hiába szeretnének szülők lenni, el kell vetetniük magzatukat, különben kirúgja őket az iskolaigazgató. Téglásy Imre szerint Magyarországon a nők teherként élik meg a más állapotot, és ezért sokszor nincs lehetőségük, hogy megismerjék a "szülés diadalmas lehetőségét". Az Alfa Szövetség főtitkára szerint a fogamzásgátló attitűd elfeledtette az emberekkel, hogy az örömszerzés tulajdonképpen gyermeknemzésre való, a magzat pedig nem arra való, hogy "elfüstöljék a kórházi hulladékkal együtt."

"A fogamzásgátlással kapcsolatos mentalitás magában hordozza az abortuszt és a nemkívánatos terhességeket, és az abortusztabletta bevezetése csak tovább növeli az abortuszok számát, ez statisztikailag bizonyított" - állítja Téglásy, aki azt is tudni véli, hogy a szer használatába már tizenegyen belehaltak a használatába - "és ez csak az, amiről tudunk!" - mondja. Véleménye szerint a szülésbe is háromszor gyakrabban halnak bele azok a nők, akik előtte abortuszon estek át. Tény, hogy minden terhességmegszakításnak, csakúgy, mint a spontán vetélésnek, vannak kockázatai.

Nem keresik

Dr. Prievara Ferenc Tibor nőgyógyász szerint csak a sajtóvisszhangja nagy a témának, nála ugyanis még senki nem érdeklődött a tablettáról. A weborvos.hu oldalnak nyilatkozó nőgyógyász úgy véli, a tabletta nem is lesz különösebben népszerű, hiszen a művi abortusz után egy nappal már el lehet hagyni a kórházat, a tabletta esetében azonban három napig is elhúzódhat a lábadozás, ráadásul nem sok nő vállalja be, hogy maga vet véget a magzat életének, ahelyett, hogy átruházná ezt az orvosokra. Az orvosok hangsúlyozzák, az abortusztabletta bevezetése nem azt jelentené, hogy ezentúl mindig ezt alkalmazzák, hanem hogy ez is egy módja a terhesség megszakításának.

Téglásy Imre szerint egy ilyen tabletta forgalmazása nagyban megnöveli az abortuszok számát, - mely már így is háromszor magasabb, mint az uniós átlag - a nők ugyanis felelőtlenebbül viselkedhetnek. A terhesség nyolcadik hetéig alkalmazható tabletta ellenzőit nem nyugtatja meg az orvosok azon kijelentés, hogy a tabletta alkalmazása csak szigorúan ellenőrzött orvosi keretek között történhet, ők ugyanis attól félnek, hogy a tabletta elterjed a feketepiacon, így az abortusz kontrollálhatatlanná válik. Garamvölgyi György, a Szülészeti Prevenciós társaság főtitkára a Magyar Hírlapnak nyilatkozva szintén hangot adott azon véleményének, miszerint a tabletta bevezetése felelőtlenebbé teheti az embereket. Sőt, a Magyar Televízió információi szerint az orvosok eddig azért nem támogatták az abortusztabletta bevezetését, mert szerintük a magyar nők még nem eléggé érettek ehhez.

A másik oldal

A tablettának azonban Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium főcsoportelnöke szerint fontos előnyei vannak. Kereszty az MTV-nek elmondta, hogy bár ma már egy abortuszműtét rutinbeavatkozásnak számít, a tablettának még a műtétnél is kisebb kockázata van, ugyanis nem kell kitágítani a méhszájat. A tabletta tehát biztonságosabb eljárásnak tűnik a termékenység megőrzése szempontjából, mint a művi abortusz, Franciaországban jelenleg a terhesség megszakítások felét végzik tablettával. Az MTV-nek nyilatkozó nők azon a véleményen voltak, hogy a tabletta sokkal humánusabb és kímélőbb megoldás, mint egy műtét. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is úgy véli a vitát kirobbantó szakmai állásfoglalásában, hogy a tabletta kevésbé terheli meg a női szervezetet.

"Az abortusztabletta alkalmazása nem vonja maga utána a terhesség-megszakítások számának növekedését, ugyanakkor kevesebb kockázattal jár, mint a műtéti beavatkozás" - szögezi le az Egészségügyi Minisztérium is szerdai sajtóközleményében. A terhesség-megszakítás előtt a terhes nőknek továbbra is részt kell venniük a beavatkozás elkerülését célzó tanácsadáson. A tárca továbbá felhívja arra a figyelmet, hogy hazánkban az abortusz nem alkotmányellenes és nem számít emberölésnek, valamint senkit nem kényszerítenek erre a megoldásra: a terhes nő szabad akaratából dönthet, de az orvos is megtagadhatja a beavatkozást.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél egyébként még egyetlen cég sem kérvényezte a tabletta törzskönyvezését, így a készítmény alkalmazása egyelőre továbbra sem lehetséges a hazai kórházakban. A minisztérium közleménye arra is kitér, hogy a tablettát a jövőben sem lehet majd gyógyszertárakban kapni. Az abortusz kiváltásának egyéb módszereihez hasonlóan ezt is csak orvosok alkalmazhatják, kórházi körülmények között.

Átpolitizált kérdés
Az MSZP szerdai sajtóközleményében aggályosnak tartja, hogy a csütörtökre tervezett demonstráción Mikola István a Fidesz vezető egészségpolitikusa is beszédet mond, mivel ezzel "veszélyes módon átpolitizál egy orvosszakmai kérdést". A szocialisták tudni szeretnék, vajon a volt miniszter pártja hivatalos álláspontját képviseli-e az Alfa Szövetség demonstrációján. Az MSZP szerint az abortusztabletta alkalmazhatósága felől "az úgynevezett abortusztörvény jogi keretein belül" az orvosi szakmának kell dönteni. A közlemény leszögezi, a párt továbbra sem abortuszpárti, az abortuszt kényszermegoldásnak tartja. Az abortuszok számának a csökkenéséért azonban nem a tabletta betiltásával, hanem felvilágosítással és megelőzéssel kell küzdeni, véli a Lendvai Ildikó frakcióvezető által jegyzett közlemény.