Tíz év után először szerepelt afgán énekesnő a kabuli televízióban. A hétfő esti adásban tűnt fel öt percre Salma, aki a hetvenes-nyolcvanas években, a szélsőséges tálibok uralma előtti időkben vált népszerűvé az ázsiai országban.
Az énekesnő egyik korábbi slágerét, a Hontalanul című népi balladát adta elő, egyszerű vörös-fehér blúzban, haján selyemkendővel. Alig néhány perces szereplése azért is feltűnést keltett, mert a főidőben, közvetlenül a hírek után mutatták be a videóklipet.

Megszűnt az adás

Utoljára Muhammed Nadzsibullah elnök szovjetbarát rendszerében, annak 1992-ben bekövetkezett bukása előtt énekelt nő az afgán nyilvánosság előtt. A Nadzsibullah bukását követő polgárháborús időszakban, 1996-ig előbb csak a nőket tiltották ki a képernyőről, majd az 1996-tól 2001-ig tartó tálib uralom idején magát a televíziót is megszüntették.

A tévé 2002 elején, a Karzai-kormányzat létrejötte után felújította adásait és a bemondók között feltűntek a nők is, de énekesként, színésznőként azóta sem voltak láthatók - kivételt néhány indiai zenés film jelentett, amelyekben indiai énekesnők is szerepeltek.

Képernyőre készülnek a nők

Az afgán televízió igazgatója elmondta a francia AFP hírügynökségnek, hogy mindeddig ellenállásba ütközött az énekesnők vagy színésznők szerepeltetése, de a jövőben rendszeresen bemutatnak afgán előadónőket. A tévé adásait egyelőre csak a fővárosban lehet venni, és Kabul ma modernebb, mint a többi afgán város.

A tálib rendszer bukása óta lassú változás tapasztalható az afgán nők helyzetében. Az afgán társadalom igen konzervatív, a nők nagy többsége ma is egész testét elfedő lepelben, úgynevezett burkában mutatkozik csak az utcán és házi tennivalókat lát el. Kabulban viszont ma már sokan vállalnak közülük munkát és az utcán beérik egyszerű fátyollal.

Január 4-én a loja dzsirga, a hagyományos afgán törzsi gyűlés olyan új alkotmányt fogadott el, amely hivatalosan elismeri a férfiak és a nők egyenjogúságát.