Új orrspraytől kívánósak a nők

2004.06.29. 16:38
Kanadai és amerikai tudósok feltaláltak egy olyan szérumot, ami a nőstény kísérleti egereket rendkívüli szexuális izgalomba hozza. A szer vélhetően a nőkre is ugyanilyen hatással lesz.
A Palatin Technologies nevű cég PT-141-es kódszámú szerét eredetileg a merevedési zavarok leküzdésére kezdték el kifejleszteni, de kutatások során a nőnemű egereken is megfigyelték a libidó növekedését.

Flörtölő egerek

Manipulált egér

"A PT-141-es az első olyan gyógyszer lehet, ami a nők szexuális rendellenességei ellen is használható" - olvasható a National Academy of Sciences által kiadott kutatási jegyzőkönyvben. James Pfaus, a montreali egyetem dolgozója, és kanadai kollegái vizsgálták a nőstény egereket, és arra jutottak, hogy a szer nagyban megváltoztatja a párzási szokásaikat.

A nő egerek többet kacérkodtak a fiú egerekkel, amikor beléjük fecskendezték a PT-141-et. Sőt némely egyedek még rá is másztak a hímekre, és megpróbálták őket meghágni. "Ez a jelenség az egereknél a szexuális türelmetlenség jele" - mondták el a kísérlet vezetői. "Bár az egerek szexuális viselkedése eltér az emberekétől," - folytatták - "de a gyógyszeres beavatkozásra szexuálisan merőben hasonlóan reagálnak egymásra. Nagy valószínűséggel ez az nőnemű emberekre is igaz."

Kevésbé káros

Az egerekbe ugyan befecskendezték a gyógyszert, de az embereknek majd orrspray formájában fogják piacra dobni. A PT-141 az első a szexuális problémák kezelesésére szolgáló új típusú gyógyszerek, a melanokortin-agonisták családjában. Az agonisták olyan vegyületek, melyek képesek bizonyos receptorokat, ebben az esetben a melanokortin érzékelésére szolgáló sejteket aktiválni

A jelenlegi impotencia ellen alkalmazott szereknél annyival egészségesebb, hogy nem roncsolja a vérereket. A többi mesterséges afrodiziákum megnöveli a vérnyomást, így a szívelégtelenségben szenvedők számára rendkívül veszélyesek.