horoszkóp

A férfiagynak túl bonyolult a női beszéd

2005.08.09. 11:10
A férfiaknak nehezebb megérteni a nők beszédét, mint a férfiakét, mert a női hang feldolgozásához agyuk több részét is használni kell.

Mostantól a férjek, kiket feleségük azzal vádol, hogy soha nem figyelnek, amikor életük párja hozzájuk szól, bátran hivatkozhatnak egy brit tanulmányra, amely szerint a férfiaknak nehezebb megérteni a nők beszédét, mint a férfiakét.

Zene füleiknek

A felfedezés Michael Hunternek, a Sheffieldi Egyetem professzorának és kollégáinak köszönhető, akik mágneses rezonanciával vizsgáltak önkénteseket. Tucatnyi férfinak felváltva nők és férfiak beszédét kellett hallgatnia, miközben figyelték őket a műszerrel, hogy agyuk mely területei aktiválódnak. Mint kiderült, a női- és a férfihangok az agy más és más területére hatnak. A hölgyek hangja az agy hallásért felelős mezejét aktiválja, ugyanazt, amelyet a zene. A férfiak hangját viszont az úgynevezett "képzeletbeli látás" területén, egyszerűbb agyi mechanizmusok révén értik.

Extra agykapacitást igényel a feldolgozás

Ráadásul a nők hangja természetes dallamosságuk és magasabb frekvenciájuk okán "bonyolultabb", miáltal az emberi agynak nehezebb "dekódolni", hogy mit is mondanak a gyengébb nem képviselői - a megfejtéshez pótlólagos agyi struktúrákat kell "bekapcsolni".