horoszkóp

AIDS-ben hal meg a legtöbb amerikai fekete nő

2006.01.30. 16:09
Amerikában is rohamosan terjed az AIDS a feketék körében, különösen a fiatal nők veszélyeztetettek. A megelőzésre egyelőre se pénz, se terv nincs.

Amerikában AIDS-ben hal meg a legtöbb fiatal fekete nő, és eddig nem történt túl sok minden azért, hogy ez megváltozzon - írja a BBC. Az Egyesült Államok déli államaiban, mint például Alabamában, a fekete nők a népesség 13 százalékát teszik ki, és közülük kerül ki az AIDS-es betegek 70 százaléka. A vírus leginkább a fiatalokat sújtja, az összes amerikai fertőzött fele 25 év alatt van, a 24-35 év közötti fekete nők körében pedig AIDS-ben halnak meg a legtöbben.

Szex nélkül

Ez az adat különösen azért megdöbbentő, mert a legtöbb amerikainak - beleértve a fiatalokat és a fekete nőket is -, fogalma sincs erről - mondta el a BBC-nek Judith Auerbach AIDS-kutató, aki szerint azért fajultak idáig a dolgok, mert nem mérték fel megfelelően, kik számítanak veszélyeztetett csoportnak.

Az AIDS visszaszorítására most próbálnak kísérletet tenni, de még arról sincs pontos elképzelés, hogyan lehetne ezt elérni. Legtöbb helyen próbálják rávenni a fiatalokat, hogy tartózkodjanak a szextől, mert így elkerülhetik a szexuális úton terjedő betegségeket, beleértve az AIDS-et is. Sokak szerint azonban ez nem sokat ér, hiszen a fiatalok így is, úgy is szexelni fognak. Egy önkéntes arról számolt be, hogy amikor az óvszerhasználatot próbálta népszerűsíteni az alabamai fiatalok között, akkor azzal vádolták meg, hogy szexre biztatja őket.

Nincs elég pénz

Szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy még mindig úgy tartják, az AIDS a melegek és a droghasználók problémája, pedig időközben már ugyanolyan veszélyeztetettek lettek a heteroszexuális nők is, akiknek partnere nem tudja, vagy nem mondja meg, hogy fertőzött. Így a nők, és köztük a fekete nők többségének eszébe sem jut hogy ő is veszélyeztetett lehet. Többségük tudomást sem vesz a betegségről.

Ráadásul nincs is elég pénz a betegek kezelésére, hiszen Alabama az egyik legszegényebb állam. Jelenleg mintegy 1100 ember állna állami kezelése alatt a 15 000 HIV fertőzöttből, de kezelésükre sokszor nincs pénz. Most arra próbálják biztatni a feketéket, ne várjanak az állami segítségre, hanem mozgósítsanak minden lehetséges forrást az ügy érdekében - ezt tették annak idején a meleg közösségek is.