horoszkóp

Egyre több az AIDS-fertőzött nő

2004.11.23. 14:08
Egyre nagyobb a nők aránya a világ AIDS-betegei között: az ENSZ AIDS-programja (UNAIDS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a jelenlegi, 37,2 millió 15 és 49 év közötti HIV-fertőzött közel fele nő.
A jelentés, amelyet az AIDS közelgő, az idén a nőknek szentelt világnapjára, december 1-jére adtak ki, megállapítja: 2004-re eddig soha nem látott szintre emelkedett a HIV-fertőzöttek száma. A világ minden táján nőtt ezen belül a nők aránya, a legerőteljesebben Kelet-Ázsiában (56 %) - nagyrészt a járvány kínai, indonéziai és vietnami terjedése miatt - és Kelet-Európában (48 %), ez utóbbin belül főleg Ukrajnában és Oroszországban. Oroszország 2003 végi adatok szerint mintegy 860 ezer vírushordozójával a legfertőzöttebb volt Európában - írja az MTI.

Afrikai állapotok

Fekete-Afrikában a betegek közel 60 százaléka, 13,3 millió a nő, a 15-24 évesek között pedig ez az arány már 76 százalék. Az idén júniusban készült felmérések azt mutatták, hogy a szegény országokban mindössze 440 ezren kaptak a HIV-vírus elleni kezelést, vagyis kilenc tizedüknek nem jut gyógyszer. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a következő két évben 5-6 millió halálos áldozata is lehet az AIDS-nek - állapította meg az UNAIDS.

Védtelenek és kiszolgáltatottak

A terhes nők még egy tizedének sincs lehetősége arra, hogy megelőzzék az AIDS átadását magzatuknak terhességük idején, majd a szüléskor. A nőkre különösen azokban a társadalmakban hárul egyre nagyobb teher a járvány terjedésében, ahol semmibe veszik jogaikat, tudatlanságban tartják őket, és képtelenek megvédeni magukat a szexuális erőszakkal szemben.

"Ha nem lesz nagyobb igazságosság és méltányosság a nőkkel szemben, nem lehet az AIDS-t legyőzni" - jelentette ki Peter Piot, a UNAIDS főigazgatója. A betegségnek 1981-es azonosítása óta több mint 23 millióan estek áldozatul.