Alkoholistává válnak a női vezetők

-b-
2004.03.02. 11:57
A vezető beosztású nők között jóval több az alkoholista, mint férfi kollégáik között, derült ki egy angol kutatásból. Míg a férfiak ivási hajlama független beosztásuktól, a menedzserasszonyok jóval gyakrabban küzdenek alkoholproblémákkal, mint az alacsonyabb beosztású nők.
"Elképzelhető, hogy a női vezetők az üvegplafon okozta frusztrációikat próbálják ivással oldani" - nyilatkozta a felmérést vezető Jenny Head, a University College London kutatója a New Scientist lapnak. Üvegplafonnak a nőket sújtó munkahelyi negatív diszkriminációt nevezik a szociológusok, amikor előléptetésnél a férfiakat részesítik előnyben, a nők pedig - visszapattanva az üvegplafonról - megrekednek középvezetői szinten.

A beosztottak nem isznak

A jól fizetett, különösen stresszes állásokban dolgozó nők között háromszor annyian küzdenek alkoholproblémákkal, mint a legalacsonyabb beosztású nők között, derült ki az Occupational and Environmental Medicine című, munkaegészségüggyel foglalkozó folyóiratban közölt kutatásból. Ezzel szemben a férfiak ivási hajlama nem nőtt karrierjük felívelésével.

A kutatók mintegy nyolcezer londoni közalkalmazottat kérdeztek meg munkájuk nehézségeiről, arról, hogy milyen mértékben támogatják őket kollégáik és családtagjaik, valamint arról, hogy mennyi beleszólásuk van a munkahelyi döntésekbe. Az ivási problémával küzdő személyeket egy standard kérdéssorral szűrték ki.

Munkaalkoholizmus

A megkérdezett férfiak 10-12 százalékáról derült ki, hogy alkoholfüggő, ez az arány a vezető és az alacsony beosztású férfiaknál is azonos volt. A nők esetében azonban más a helyzet: míg az alacsony beosztású nők között csak 4 százalék alkoholista, az igazgatónők között 14 százalékos ez az arány.

Az elmúlt évek felmérései szerint stabilan emelkedik a mértéktelenül ivó nők aránya Angliában. Míg a kilencvenes évek elején a nők tíz százaléka ivott többet az elfogadhatónak számító mennyiségnél, 2000-ben ez az arány már 17 százalék volt. Az egészségügyminisztérium adatai szerint mértékletes ivásnak a napi két-három egység alkohol, vagyis legfeljebb két-három pohár bor elfogyasztása számít.