A nők jobban bírják az alkoholt

2004.10.12. 16:21
Tudományos megfigyelések szerint azonos véralkoholszint mellett a férfiak háromszor gátlástalanabbul és kontrollálatlanabbul viselkednek, mint a nők, akik ekkor még magabiztosan állnak a lábukon, és végrehajtják a számukra előírt feladatot.
A Kentucky University kutatói szerint a férfiakat stimulálja az alkohol, míg a nőket megnyugtatja; ez tehát megmagyarázza, miért válnak a férfiak agresszívabbá ittas állapotban - írja a BBC.

Gombnyomós kísérlet

A kísérlet során tizenkét, társasági ivónak mondott férfival és nővel azonos mennyiségű alkoholt itattak, majd lemérték reakcióidejüket. Arra kérték őket, nyomjanak meg egy bizonyos gombot, amikor a zöld jelzőlámpa kigyullad. Ha azonban a kék lámpa gyulladt ki, nem volt szabad a gombot megnyomniuk. Minél többet ittak, természetesen annál kevésbé tudták megállni, hogy a kék lámpára nem nyomkodják a gombot. A férfiak azonban háromszor gyengébben teljesítettek, mint a nők, azaz amikor a nők még mindig kontrollálni tudták cselekedeteiket, a férfiak már rég a gombokat nyomkodták.

Gátlástalan férfiak

Ezután a résztvevőket arra kérték, mondják el, szerintük milyen hatással volt rájuk az alkohol. A férfiak nagyobb aktivitásról, agresszivitásról és önbizalomról számoltak be, valamint úgy érezték, elvesztették gátlásaikat. A nők azonban sokkal inkább úgy érezték, megnyugodtak, agresszivitásról és gátlástalanságról nem számoltak be. Ezek a beszámolók tehát bizonyítékot szolgáltatnak arra: a férfiak gátlástalanabbul viselkednek alkoholos befolyásoltság alatt.

A kutatócsoport szerint biológiai és pszichológiai tényezők is felelősek azért, hogy a két nem ennyire eltérően reagál az alkoholra, ez tehát azt jelenti, nem biztos, hogy a szocializáció játszik a legfontosabb szerepet az alkoholos mámor közben tanúsított viselkedésre. "Például a nők és férfiak eleve más céllal fogyasztanak alkoholt, más hatást várnak tőle, és ez az elvárás befolyásolhatja a végeredményt" - mondta el Mark Filliomore pszichológus, a kutatás vezetője. Nem állja meg tehát a helyét az az elképzelés, miszerint a nőknek hamar megárt a likőrkortyolgatás, a kutatás szerint ugyanis sokkal jobban bírják az alkoholt, mint a férfiak.

Ugyan ezen az álláspontos volt a BBC által megkérdezett pszichológus, Jim Orford is. Szerinte a nők eleve óvatosabban isznak, és kikapcsolódást várnak az alkoholos állapottól, míg a férfiak szeretnének minél gyorsabban felpörögni. Ezek a prekoncepciók aztán nagyban meghatározzák az alkoholos viselkedést.