Egy Magyarországon sokmilliós csalás miatt körözött magyar turistát gyanúsítanak azzal, hogy meggyilkolt egy új-zélandi férfit. A gyanúsított A. F. azután tűnt el, hogy feltételezett tettestársai versenyzés közben két versenyautót darabokra törtek Budapest közelében az autópályán.

A 69 éves Ronald James Brownt péntek éjszaka 9.30 és vasárnap hajnali 1 közt támadták meg, ekkor érkezett a rendőrség az aucklandi Matiere Road-on lévő otthonához. A rendőrség jelenleg emberölés gyanújával nyomoz, miután Brown az aucklandi városi kórházban hétfő éjjel belehalt sérüléseibe.

A jól szituált, kertvárosi környék lakói a New Zealand Heraldnek beszámoltak róla, hogy kiabálást és üvegcsörömpölést hallottak Mr. Brown kétemeletes házából péntek éjjel. „Törés-zúzást, csörömpölést hallottunk, aztán meg hogy a rendőrök alatt mindenhol ropog az üveg".

Brown péntek este az Onehunga főutca 306-os nevű bárjában tartózkodott, majd este 9 körül „egy fiatalabb férfi társaságában" távozott - számolt be a nyomozás állásáról Greg Cramer detektívfelügyelő, a gyilkosság okáról azonban nem kívánt felvilágosítást adni. „A nyomozás jelenlegi szakaszában egyelőre nem tudjuk a motivációt".

A házon még mindig láthatóak a dulakodás nyomai - számolt be a lap, az ablakok kiverve, a küszöbön vérfoltok látszanak. A kiszálló rendőrök a ház tulajdonosát, Mr. Brownt a földszinten találták meg, félholtra verve. A férfi később a kórházban, hétfő este 8.40-kor belehalt sérüléseibe.

Feltételezett támadóját a rendőrök az emeleten találták meg. „Egy áldozatot találtunk a házban, és egy személyt, aki nyilvánvalóan a gyanúsított" - erősítette meg a sajtóértesüléseket egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrás. Egy szomszéd szerint négy rendőrnek kellett lefognia a férfit, csak így tudták a rendőrkocsiba kényszeríteni. Egy másik szomszéd a Stuff.co.nz-nek beszámolt arról, amikor a rendőrök elvitték, a férfi azzal védekezett, hogy az áldozat késsel támadt rá és megvágta.

A gyanúsított minden valószínűség szerint azonos lehet A. F-fel, akit a rendőrség az emlékezetes, balesettel végződő Porsche-Lamborghini verseny óta köröz. Akkor két, alaposan feltuningolt és nagyon drága sportkocsi versenyzett az autópályán, ami egy karambolhoz vezetett. Az egyik autó vezetőjét később őrizetbe vették, mert kiderült, az autóbizniszhez köthetően valószínűleg rengeteg áfát és regisztrációs díjat csalt el, nem egyedül.

Ugyanekkor adtak ki körözést A. F. ellen, aki a pénzügyőrök szerint szintén részt vett a csalásban, és aki most az Új- Zélandi rendőrök szerint meggyilkolta a 69 éves Ronald James Brownt.

A. F. - aki mindössze pár hete tartózkodik Új Zélandon - hétfőn állt a bíróság elé, bántalmazással és szándékos károkozással gyanúsították. Kedden ismét kihallgatták az aucklandi megyei bíróságon - Mr. Brown boncolásával egyidőben -, és csütörtökön folytatják a kihallgatását.

Szelestey Lajos a tv2 reggeli műsorában úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a gyanúsított fiatalembert Magyarországon luxusautók behozatalával kapcsolatban körözik.

A. F. az iwiw-re utoljára október 10-én lépett be, aznap, amikor a magyar rendőrök kiadták ellene a körözést. A gyanúsított férfi korábban zenélt, zenekarával a Youtube-on is jelen van, és aktív búvár. Telefonja jelenleg nem elérhető, ahogy korábbi zenésztársai is elzárkóztak a nyilatkozattól

A Stuff.co.nz weboldalon közölt kép alapján a helyi meleg közösség oldala, a GayNZ.com olvasói közül többen állítják, hogy felismerik Mr. Brownt, akit gyakran láttak Auckland melegek által látogatott szórakozóhelyein. A rendőrség azonban egyelőre nem nyilvánította homoszexuális indíttatású bűnténynek az esetet.