Szórólapok és hajléktalanok próbáltak küzdeni a női körülmetélés ellen a Blaha Lujza téri napsütésben. Kiderült, hogy Európában nem sokat tehetünk, Afrikában meg volna ennél fontosabb dolgunk is.

"Mi van arra a plakátra írva?"
"A női nemiszerv nem csonkítható."
"És arra a másikra?"
"Mindjárt elolvasom."
Aztán nem olvasta el, mert túl hosszúnak bizonyult. A Blaha Lujza téren hétfő délután kettőkor a hajléktalanok képviseltették magukat a legnagyobb számban, másik jelentős számú halmaz a kamerásoké, úgymint operatőrök és fotósok, majd lélekszámban őket követték az Amnesty International képviselői. Érdeklődőt keveset láttunk.

Zéró akció

Az ENSZ által meghirdetett Zéró Tolerancia napján a nők nemi szervének megcsonkítása ellen tüntetnek világszerte, ehhez csatlakozott az Amnesty International budapesti akciója, minek alkalmából a szervezet látványos, figyelemfelkeltő akciót ígért. A látványos akción négy darab önkéntes, egy darab Amnesty-s molinó és három transzparens volt látható, abból az egyik néhány perc múlva feldőlt. Az akció a szórólapozás volt.

Tájékoztatás

Fodor Márk, az Amnesty International magyarországi igazgatója szerint nem tudnak az emberek arról, hogy mennyi nő szenved nemi szervének megcsonkítása (más szóval a körülmetélés) miatt. "Afrikában 28 országot érint a nők nemi szervének csonkítása, ezen kívül még Ázsia egyes területein is, főleg Indonéziában szokás. Percenként 4 nőt, vagy másképpen évente 2 milliót csonkítanak meg. Ez itt most egy szolidaritási akció, elsődleges célunk, hogy az embereket tájékoztassuk"- mondta el Fodor Márk, aki szerint nem csak a lakosság, de a kormányok sem jártasak az ügyben. Márpedig az ENSZ is csak akkor érhet el valamit, ha a tagállamok tisztában vannak a problémával, és igyekeznek küzdeni ellene. Fodor Márk szerint tudják, hogy a nők körülmetélése tradicionális alapokon nyugszik, de szerinte egy kultúra sem lesz kevesebb azáltal, hogy ezt a szörnyű szokást eltörlik.

Más problémák

"Van valami, amit segíthetnék?" - lép oda egy fiatal lány, akit látszólag érdekel a téma. A tanácstalan munkatársak szórólappal kínálják, a lány azonban ismét az iránt érdeklődik, hogy segíthet-e, ő személy szerint valamit. Végül azt a választ kapja, hogy itt, Európában nem sok mindent. Ezután mi kérdezzük, hogy Afrikában tudnak-e valamit tenni az Amnesty International munkatársai, de azt a választ kapjuk, hogy Afrika számos országában mások a prioritások, és egyéb emberi jogokat és nőket érő súlyos problémák is vannak, mint például a csoportos nemi erőszak. Az Amnesty International helyszínen osztogatott hírlevelében azt olvashatjuk, ha szeretnénk tenni valamit a nők helyzetének javításáért, írjunk levelet az izraeli és palesztin miniszterelnöknek. Ezzel például a palesztin nőknek segíthetünk, ha pedig még ennél is többre vágyunk, lépjünk be a szervezetbe.

A női körülmetélésről

A női körülmetélésnek négy fajtája van, a legdurvább az úgy nevezett fáraó, amikor mindent eltávolítanak, tehát a klitoriszt, valamint a kis és a nagyajkakat, és össze is varrják a hüvelyt, hogy még véletlenül se lehessen senkivel a lány házasság előtt. A legenyhébb fajta pedig a szunna, ilyenkor a klitoriszt, vagy annak egy részét távolítják el. A körülmetélés legfőbb célja, hogy a nő ne lehessen mással a házasság előtt, és lehetőleg ne is élvezze a szexet, mert akkor kisebb az esélye, hogy félrelép. A körülmetélés során általában szűkítik is a hüvelyt, mely a hiedelmek szerint ez nagyobb élvezett okoz a férfiaknak, viszont szülés közben számos gyermek veszti azért életét, mert anyja nem tudja világra hozni. A nők körülmetélése ellen harcolók többnyire ezen utóbbi problémával próbálnak hatni a férfiakra. A nők körülmetélésének problémája Európa nagy részét nem érinti, de egyes bevándorló közösségekrévén Németországban és Franciaországban egyre nagyobb problémát jelent.