horoszkóp

'Igazi férfi nem üt meg nőt'

2005.04.15. 15:15
Az Amnesty International, a Habeas Corpus Munkacsoport és a NANE egyesület április 15-én, pénteken figyelemfelkeltő akciót szervezett, hogy felhívják a kormány figyelmét, máig nem született törvény a családon belüli erőszakot elszenvedő nők védelmében. Dr. Petrétei József igazságügy-miniszter átvette a petíciót, de nem válaszolt a kérdésekre, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig el sem jött.

Az országgyűlés 2003 áprilisában határozatban jelölte ki a kormány feladatait a családon belüli erőszak visszaszorításával kapcsolataban, az azóta eltelt két évben azonban nem született törvény az áldozatok védelmében. Az Amnesty International, a Habeas Corpus Munkacsoport és a NANE egyesület április 15-én, pénteken figyelemfelkeltő akciót szervezett, hogy felhívják a kormány figyelmét, nem tett eleget két évvel ezelőtti ígéreteinek.Az akció keretében a szervezők nyílt levelet intéztek dr. Petrétei József igazságügy miniszterhez, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, melyben felszólítják a kormányt, tegyenek meg mindent, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő, és a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét szolgáló törvényjavaslat megszülessen.

Személyes ügy

Tekintse meg képeinket!
Dr. Petrétei József péntek délben átvette a petíciót, de a szervezők kérdéseire nem válaszolt. A miniszter elmondta, személyes ügyének tekinti a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, majd udvariasan kitessékelte a szerevezőket és sajtó képviselőit a szobájából. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta átvenni a nyílt levelet, ám a szervezők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy nem is küldött maga helyett senkit.

"Az ENSZ nőjogi bizottsága idén elmarasztalta Magyarországot, mivel arra kényszerítettek egy nőt, hogy fogadja vissza őt bántalmazó férjét. A nő ezután fordult az ENSZ-hez, majd a Bizottság egyetértett vele abban, hogy a magyar polgárjogi törvények nem garantálják a nők biztonságát. Szerettem volna megkérdezni a miniszter urat, tud-e erről az elmarasztalásról, de sajnos nem adott rá lehetőséget" - mondta el Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport munkatársa.

Naponta nyolc nő kér segítséget

"Értékeljük és örülünk, hogy fogadott minket a miniszter úr, de mindez csak protokoll és udvariasság, ettől sajnos nem lesz jobb a családon belüli erőszakot elszenvedő nők helyzete" - mondta Kispéter Erika, a NANE munkatársa. A NANE napi négyórás telefonügyeletet tart fenn (ami pénzhiány miatt mobiltelefonról nem hívható), ahol a bántalmazott nők kérhetnek jogi tanácsokat. A négyórás időszak alatt 6-8 nő szokott telefonálni és segítséget kérni családon belüli bántalmazás miatt, de megfelelő törvény híján egyelőre nem nagyon tudnak segíteni a helyzetükön.

Mint azt a szervezők a nyílt levélben megfogalmazták, úgy gondolják az osztrák modell bevezetése segítséget jelentene a bántalmazás áldozatainak, hiszen ez felhatalmazná a rendőrséget az azonnali beavatkozásra, és az ideiglenes távoltartás elrendelésére. Az ideiglenes távolságtartás időtartama legalább tíz nap kell legyen, ennyi időre van szüksége az áldozatoknak ahhoz, hogy a bántalmazó jelenléte nélkül tájékozódni tudjanak jogaikról.

Nem hagyják abba

Klikk a képre!
Rohonyi Péter, az Amnesty International kampánykoordinátora arra próbált választ kapni, hogy kormány be fogja-e vonni a civil szervezeteket a törvénytervezet előkészítésébe, Dr. Petrétei József azonban nem adott egyértelmű választ a kérdésére. "Csak összefogással érhetünk el eredményt. Bárki, aki egyet ért azzal, hogy igazi férfi nem üt meg nőt, hangot kell adjon ezen meggyőződésének az ilyen akciókon, és ki kell vonulnia az utcára. Magyarországon nincs törvény a távolságtartásról, és mi addig nem hagyjuk abba az akciózást, amíg ezt meg nem alkotják. Úgy gondoljuk a családon belüli erőszak visszaszorítása az állam feladata, mint ahogy az is, hogy oktatásokat szervezzen és finanszírozzon erről a témáról" - mondta el Rohonyi Péter.