horoszkóp

Hagymalekvár és táncoló mixer a pesti Anna-bálon

2004.07.27. 09:21
Húszéves budapesti lányt választottak az ötödik pesti Anna-bál királynőjéül hétfő este a Gundel étteremben. Az est abszolút látványossága Medveczky Ilona combtőig hasított fehér ruhacsodája volt, a koktélokat pedig Obelix keverte. A szervezők a látványos külsőségek mellett a belső értékekre is adnak, így a bevételből nemes célokra áldoztak: tagadhatatlanul nemes cél ugyanis a negyven fokot közelítő nyárban a légkondi, melyből mindjárt négyet is kapott a Péterfy Sándor utcai kórház szemészeti osztálya.
A Gundel személyzete olajozott simasággal adja kézről kézre az érkezőket: welcome-pezsgő után udvarias hostess kíséri az asztalhoz az érkezőket, ahol már várja őket az előétel. A frizurák kifogástalanok, a sminkek frissek, a parfümök még csak a fejjegyben illatoznak: a hűvösbe fordult nyár könnyű selyemstólákat terített az estélyi ruhák fölé, de a csepergő eső ellenére is enyhe az este a Gundel fedett teraszán.

Slágeres vacsora

Tekintse meg képeinket!
Balázs Péter EU-biztos rövid megnyitó beszéde után szintén nem túl megterhelő show-műsort élvezhet a közönség a Musical World előadásában, melynek egyértelmű primadonnája Détár Enikő. A művésznőt ugyan mostanság már műsorvezetőként is ismerhetjük a Találkozások sztárhíradóból, de jelen produkciójáért ezt az apróságot akár meg is bocsáthatjuk. A musicalrészletek után a szépen lesült Szellő István penderül a színpadra, és jó étvágyat kíván a séf által erre az alkalomra összeállított pazar ünnepi menühöz.

A menzaebédekhez szokott menedzsergyomrok hálásan fogadják a kétféle norvég lazacot és a libamájat hagymalekvárral, mely utóbbi talán nem a reformétkezés csúcsa, de a Velvet tudósítója számára egyértelműen az aznapi favorit. Persze a később következő süteményt leszámítva, amelyben a habkönnyű csokoládékrém, tejszínhab és málna adnak egymásnak romantikus randevút. "Ez a bor nagyon finom! Olyan, mintha mosogatószer volna benne, de nagyon finom mosogatószer!" - osztja meg velem különös kritikai észrevételét fotósom, mielőtt elindul körülnézni a terepen.

Időjós az esőben

"Szerintem ez valamelyik kereskedelmi tévé meteorológusa. Ha ott volna mögötte a térkép, tuti beugrana!" - súgja egy fiatal férfi partnernője fülébe, miközben az asztaluk másik oldalán ülő pár hölgytagját fixírozzák ártatlanul.

A szomszéd asztalnál Pártai Luciát vesszük észre elegáns vörös taftban. A meteorológusnő kislánya és barátai társaságában érkezett, férjét, a csokornyakkendők szakavatott mesterét, Aigner Szilárdot azonban otthon hagyta. "Szolgálatban van a meteorológiai cégünkben - pedig mondtam neki, hogy ha már egyszer Közép-Európa legjobb pasija, itt a helye!" - mosolyog Lucia, akinek nyolcéves kislánya, Csí fáradhatatlanul bulizik. "Haza se akar menni, pedig nekem négykor kelnem kell!" - árulja el tréfás kétségbeeséssel az időjós, aki még azt is megosztja a Velvettel, hogy lánya és ő nyaralásból érkeztek: "A kert végében, a kerítés túloldalán sátorozunk Csível, aki annyira élvezi, hogy már most kikötötte: bál ide vagy oda, ma éjjel is ott kell éjszakáznunk."

Izomból mixel

A teremben közben az Ungár zenekar szolgáltatja a zenét, szvingtől a Hungáriáig bármit, amivel fel lehet pezsdíteni a hangulatot. Az úri közönség táncol, sőt még Laisz András sztármixer is otthagyja kicsit bárpultját, hogy egy lazítson pár szám erejéig. A koktélmester egyébként valódi showt nyom a pult mögött, miközben keze alatt színes italok készülnek, csikósra pödrött bajuszához ráadásul hosszú szőke parókát húzott. A Velvet tudósítója szerint ezzel Obelixhez, a képregények gall Izom Tiborához hasonlít, fotósa szerint ellenben ő tulajdonképpen a Bizottság Tánczenekarból ismert feLugossi Laca performance-művész, aki épp egy Obelixet alakító koktélmester szerepét játssza. A sokoldalú italművész eközben néha táncra perdül, a fotósok kedvéért pedig a bárpultra is felkapaszkodik - mert onnan jobban tudja magát fotóztatni az estélyiruhás hölgykoszorúban -, mindezek mellett pedig sorra kerülnek ki a keze alól a pszichidelikus színösszeállítású koktélok.

Klikk a képre!!
Lassan elérkezik az éjfél, amikor a művészekből és az est szponzorainak képviselőiből álló zsűri elnöke, Flohr János grafikusművész kihirdeti a szépségverseny eredményét. Az idei Pesti Anna Bál Bálkirálylánya Pintér Lilla, aki húsz éves, és Nagykovácsiból érkezett a szüleivel. Bálkirálynőként Kupovics Barbarát szólítják a színpadra: a szintén húsz éves budapesti lány hastáncosnő, akit szülei leptek meg a bálra szóló jeggyel. Különleges, fekete ruhájáról kiderül, hogy valójában nem estélyi: a szülők meglepetése annyira jól sikerült, hogy lányuknak ma egyetlen délutánja maradt ruhát szerezni. Miután ez nem sikerült, egyik hastáncos-ruháját vette fel, és ennek mély, a köldököt is szabadon hagyó dekoltázsa a zsürire is mély hatást tett. A bál Örök Annájaként pedig Gosztonyi Juditot választotta a zsüri, akinek nem ez az első győzelme: Anna báli bálkirálynő is volt már.

Belterjes király

Flohr János szerint azért van három kategória, mert arra törekszenek, hogy mindhárom korosztályból legyen díjazottjuk, hiszen "a báli hagyományteremtésnek csak úgy lehet igazi rangja, ha a gimnazistáktól a nagymamákig mindenki itt van". A díjazott hölgyek feladata még az est Charme-királyának megválasztása; rövid tanakodás után Budai Gábort, a Gundel igazgatóját jelölik.

A három grácia csoportba rendeződik, a kivonult fotósok vakui percekig villognak. Kifelé menet még elcsípünk egy szakmai párbeszédet két sajtómunkás közt:
- A liba, hát nem átment a képen!?
- Ugyan, ezért már mindjárt liba?
- De hát átment!

A taxira várva az étterem előtt álló hatalmas szürke Mercedes sofőrjére leszünk figyelmesek, aki várakozás közben a műszerfalba épített televíziót nézi. Szellő István műsorvezető is elhúz előttünk sötétített üvegű, metálszürke A6-os kombijával, majd befut a taxi, és már csak hazáig kell ébren kibírnunk.