horoszkóp

Ingyenebédet kapnak az anorexiás modellek

2007.02.13. 17:26
Dariush Nejad, a Bumpkin étterem vezetője szerint, egy csirkés bacon-szalonnás póréhagymás szendvics elég arra, hogy egésznapi energiával lásson el. Ettől a bejelentéstől persze még nem idézte volna a Reuters. Az apropó az, hogy étterme mostantól ingyen ajánl "zero size" menüket a kórosan sovány modelleknek.

A londoni Notting Hillen található Bumpkin étterem eddig is közkedvelt helye volt a divatszakmában dolgozók és a celebek között. Büszkén hirdeti is magáról, hogy hozzájuk jár Stella McCartney, Guy Ritchie és még sokan mások. Most azzal próbálja a társadalmi felelősségvállalásról híres kiválóságok szívébe zárni magát, hogy ingyenmenüt ad a csont és bőr modelleknek.

Az anorexia tavaly került a támadások középpontjába, mert két dél-amerikai modell is ezért halt meg. Tavaly a Madridi Divathét szervezői kitiltották a túl sovány manökeneket a kifutóról, de a vasárnap kezdődött londonin már nincs ilyen szigor, pedig a velvet szavazásán önök ragaszkodtak hozzá.

Anorexiásnak az számít akinek a testtömeg-indexe 18 alatt van. Ezt úgy számíthatjuk ki, ha súlyunkat elosztjuk méterben számított magasságunk négyzetével. Ez egy 175 centis modell esetében 55 kiló, aki nem éri el ezt az arányt, és fel tud mutatni egy modell-igazolványt, már repülhet is Londonba ingyenebédelni.

A kóros soványság a divat világában a legfeltűnőbb, de a nyugati világban már népbetegségnek számít. A nők körében körülbelül százból egy érintett, de a férfiak körében is egyre növekszik az arányuk: tíz anorexiás közül mostmár egy férfi.

A betegség terjedése miatt sokan a divat világát támadják, mert szerintük a modellek terjesztik a gebeség eszményképét.