horoszkóp

Erőszakossá tesz az antidepresszáns

2006.09.12. 17:23
Egy új kutatásból kiderült, hogy az SSRI-t tartalmazó antidepresszánsok erőszakossá teszik a pácienseket, emellett pedig növelik az öngyilkosságra való hajlamot.

Növeli az agressziót

A Paxil nevű Magyarországon is forgalmazott antidepresszáns növeli az öngyilkosságra való hajlamot és egy új kutatás szerint megnő az agresszió is a gyógyszert szedő páciensek körében. Az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel-gátlók) nem most kerül először kereszttűzbe.

Gyakoribb az öngyilkosság

Mint ahogy korábban kiderült, az SSRI típusú antidepresszánsok a kezelés első hónapjában az ötszörösére növelik más kedélyjavítóhoz képest az öngyilkosság veszélyét. A terápia megkezdésétől számított első harminc napban többszörösére nőtt azok száma, akik öngyilkosok lettek, mint az egyéb szerrel kezelt kedélybetegek között. Ráadásul a boldogsághormon anyagcseréjére szelektíven ható készítményt szedők hajlamosabbak voltak az öngyilkosság brutálisabb, fájdalmasabb módozatait választani.

Növeli az agressziót

A GlaxoSmithKline által forgalmazott Paxil (szintén SSRI) kapcsán most egy friss kutatás kimutatta, hogy növeli az agressziót. A vizsgálat szerint kétszer annyian cselekedtek "erőszakosan" azok közül a páciensek közül, akiket Paxillal kezeltek, mint akiket csak placebóval.

A Cardiffi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat szerint komolyan meg kellene vizsgálni, hogy mi az összefüggés az erőszakos cselekedetek és az SSRI-k között minden olyan országban, ahol széles körben alkalmaznak antidepresszánsokat. Bár azt hozzátették, hogy minden eset más, és ezért nagyon óvatosnak kell lenni az általánosítással".