Rákkeltőek az antibiotikumok

MTI
2004.03.19. 10:42
Az antibiotikumok fokozott alkalmazása jelentős mértékben hozzájárul a mellrák kialakulásához - összegzik a közelmúltban zárult vizsgálatok eredményét a washingtoni egyetem és az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute) szakemberei.
Az amerikai orvosszervezet szaklapjában közölt tanulmány szerint 10 ezer 266 nő részvételével zajlott a vizsgálat, köztük 8 ezer teljesen egészséges volt. Az elmúlt évek során több, mint 500 napig szedték az antibiotikumokat, és a vizsgálat lezárásakor azt állapíthatták meg, hogy soraikban megkétszereződött a rákbetegség tünetét jelzők száma - azokhoz viszonyítva, akik sohasem éltek ezzel a szerrel.

Nincs rá magyarázat

"Az antibiotikumok az eddig ismert rákkeltő anyagok legveszélyesebbjei közé sorolhatók. Elég csupán arra utalni, hogy a vitatott hormonkezelések nyomán "csak" 30-40 százalékkal növekszik a rák kialakulásának veszélye, a mi vizsgálatunk ennek a kétszeresét bizonyította" - írja Roberta Ness, a kutatás résztvevője. A tényt feltárták, az okot azonban nem ismerik. Egyes kutatók szerint a szer rombolja a bélflórát, hatástalanítja bizonyos élelmiszerek rákellenes tulajdonságát. Más feltevés szerint a szervezet immunrendszerére gyakorolt káros hatásban rejlik a veszély.

Korábban is kimutatták

Nem ez volt az első széleskörű vizsgálat, amelynek lezárásakor kimutatták az antibiotikumok és a mellrák kialakulása közötti kapcsolatot. Finnországban, 1999-ben 10 ezer nő vizsgálata során jutottak hasonló következtetésre. Az atlanti rákmegelőző központ folyamatosan figyelmezet az antibiotikumok rákkeltő veszélyeket is hordozó tulajdonságára.