Az anyatej csökkenti az emlőrák kockázatát

MTI
2004.04.30. 10:41
A leggyakoribb női rákbetegség, az emlőrák kevesebb életet követelne, ha a szülőanyák a manapság szokásosnál tovább szoptatnák gyermeküket. A meglepő következtetésre egy harminc ország 150 ezer asszonyának bevonásával történt vizsgálat elemzése jutott.
A tanulmányt a Londonban kiadott Lancet ismertette, hangsúlyozva, hogy a rövid szoptatási idővel növekszik a mellrák kockázata. Közismert, hogy az anyatej az újszülött legegészségesebb tápláléka, ám megfigyelték azt is, hogy a terhesség időszakában erősödik az anya szervezetének rákellenes védekezése. Az erre vonatkozó megállapítást 50 ezer mellrákban szenvedő és 97 ezer egészséges anya életjelenségeinek elemzése szolgáltatta. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a legelterjedtebb női rákbetegség kockázata 4,3 százalékkal csökkent a hosszan szoptató édesanyák körében.

Több gyerek, jobb eredmény

Úgy vélik: ha az édesanyák több gyermeket szülnének és hosszabb ideig táplálnák őket anyatejjel, az eredmény még kedvezőbb lehetne. Bár a vizsgálat szervezője, Gillian Reeves a szülési kedv növekedését nem tartja valószínűnek, s még azt is jelentős eredménynek könyvelné el, ha a mostaninál tovább tartana a szoptatási idő. Hat hónap esetében ez a rák öt százalékos csökkentését jelenthetné.

Legalább hat hónapig

Ugyanebben a témában közölt cikket a Jama is, dániai vizsgálatokat ismertetve. Ha az édesanyák legalább hat hónapig szoptatják gyermeküket, az anyatej nem csupán az újszülött immunrendszerét erősíti, hanem ellenállóbbá teszi az allergiás betegségekkel szemben, és az intelligenciaszintjüket is növeli. A dán szaklap utal arra a vizsgálatra, melyben több mint háromezer férfi és nő vett részt. Életük két szakaszát elemezték a kutatók: gyermek- és felnőtt korukat. Megállapították, hogy a legmagasabb intelligencia szintet azok érték el, akik 6-9 hónapig kaptak anyatejet. Az eredmény igazolja az anyatej jelentőségét az intellektuális fejlődésben, de nem hagyható figyelmen kívül az újszülött és az édesanya között az időszak alatt kialakuló kapcsolat hatása sem. Ez ugyanis a gyermek pszichés fejlődését segíti, írják a vizsgálat szervezői.