Nagy nehezen megnyitott az óriáspláza

vb
ef
2007.11.15. 13:31
Tudósítócsoportunk megtalálta az épület gyenge pontját és titkos kommandós módszerekkel már fél órával a tervezett nyitás után, tíz harminckor bent volt az épületben. Nagyon sok létrát, port, félkész és kész üzleteket és kiskosztümös fiókvezetőket tapasztaltunk. Titkos informátorok szerint az igazi technikai ok, hogy nincs fűtés. Egykor végül kinyitott az óriáspláza.

Magyarország legnagyobbra épült plázájában a tíz órára kiírt nyitás helyett 10.30-kor még létrákon tornáznak a munkások, a padlót vastagon fedi a por, az üzletek egy része készen van ugyan, de olyan is van, ahol a próbababák becsomagolva ácsorognak. Kedvencünk a mélygarázsból az épületbe ívelő (álló) lift volt, aminek burkolását éppen beléptünkkor végezte egy serény munkás. Kínos a késés, annak viszont, aki belopózott, egyszeri, anarchisztikus élmény: olyan, mint a New Radicals: You get what you give-je, jegyezte fel egyikük papírjaiba, miközben állandó éberséggel figyeltük, vajon mikor állít meg minket egy biztonsági ember, hogy kidobjon (a cikk megjelenéséig kétszer történt, de titkos kommandós módszerekkel mind a kétszer kimagyaráztuk magunkat).

Kinyitott a pláza

Ahhoz képest, hogy nincs megnyitva a pláza, annyian vannak, mint egy szombat nyáreste mondjuk a Pólus Centerben, és a kapkodás is kábé annyira heves. Igazi gondterheltség inkább csak a külföldi franchise-képviselők és közvetlen magyar beosztottjaik arcán látszik.

Mi ezeket a sorokat az egyetlen nyitva tartó étterem asztalánál felütött hevenyészett bázisunkról írjuk, miközben luftballonos lányok, partvisos takarítók, dobozokat cipelő munkások és kiskosztümös fiókvezetők szaladgálnak körülöttünk (és folyamatosan üvölt a hangosbemondó, mely műszaki okokra hivatkozva szakadatlanul küldi ki a vásárlókat). Egy mellettünk elhúzó kb. 15 fős rendőrrajt látva kérdésünkre, hogy mi ez a nagy erődemonstráció, az egyik szintén kommandós fotós kolléga szerint már most tolvajt fogtak. Valójában azonban a még délben is a kijáratnál tobzódó embereket próbálják továbbra is kívül tartani.

Nyitásra várva

Egyesek tudni vélik, hogy a technikai malőr lefoditva azt jelenti, hogy nincs fűtés (a létrákat meg bizonyára csak álcázásból hurcolják ide-oda). Hevenyészett bázishelyünkön mi is nagykabátban és kesztyűben gépeljük ezeket a sorokat (ha valaki ismer egy jó fűtésszerelő ismerőst, küldje gyorsan, mert max 15 fok van). A kínos és hideg perceket egyetlen apróság enyhíti, az áruház teljes területén hallható zene egymás után áll U2-ból, Stereo Mc’s-ből és a korai Kispál és a Borzból.

A McDonald’s ugyanakkor leleményes önpromóba kezd: folyamatosan szállítja a kávét az idővel küzdő boltoknak, amit idővel a Burger King is leutánoz. Itt tartunk most, a tervezett nyitás után valamivel több, mint két órával. Mielőtt még belopóztunk volna az épületbe, felmértük a közhangulatot. A tíz órára tervezett nyitás előtt úgy negyed órával főként kisnyugdíjasokat, diákokat és Tesco-vásárlókat láttunk az épület előtt, a yuppiek jóval kisebb számban képviseltették magukat. Enyhe lincshangulatot tapasztaltunk.

Maxa (Irán, 20) és Adam (Horvátország, 20)

Tényleg csak egykor nyit? Nem tudtuk, mert nem értünk magyarul. Csomó helyen láttam a hirdetést, hogy ma nyitnak meg. Meg akartam nézni a megnyitót, itt élek Magyarországon. De nem fogok itt várni egyig, mert sokkal fontosabb dolgom is van. Korábban azt mondták, hogy december végén nyitnak, aztán azt, hogy ma, de ha egyszer nincs kész, akkor inkább ne mondjanak ilyesmit.

Zoltán, 70

Ezt is elkúrták. Mátyásföldről jöttem a megnyitóra. Meg akartam nézni, amit lehet. Majd visszajövök, ennyit nem várok. Mindent hirdettek, hát teli van. Hát ez egy hülyeség! Mi az, hogy nem készülnek el? A rohadt anyukat, akkor azt mondják, hogy holnap legyen! Már mindent elkúrnak ezek.

Andi és Margit

Körülnézni jöttem, nem várjuk meg a nyitást, ezt a hülyeséget. Munkaidőben vagyunk itt. Megvan a véleményem erről, akkor minek rendelik ide az embereket, most az esőben meg a hidegben... Most ha valaki messziről jön, fél tizenegytől egyig mit csináljon? Nem fagy meg az utcán. Hogy miért pont a megnyitóra jöttünk?Mert kérdés, hogy két hét múlva lesz-e még a készletből.

Csaba (26)

Nem nyit meg tízkor? Szét akartunk nézni, a ruhaboltok érdekelni fognak minket. Vissza fogunk jönni máskor. Szerintem nyitáskor még nem lesznek árengedmények, hanem majd fél év, egy év után. Jobb plázában vásárolni, mert jobban megéri. Az anyag miatt.

Zsolt (20)

Gondoltam, benézek, milyen lett az új pláza. Azért ilyen korán, mert ma nincs sulim és nem akartam otthon unatkozni, meg érdekelt, milyen a Westendhez képest. Gondolom, mindenki arra utazik ma, hogy hátha van valami akció. A szokásos. Az Árkád megnyitóján is ott voltam, ott nem volt késés.

Júlia (70)

Megvan a véleményünk az áruházról, hogy így ide csődítik az embereket. Ráadásul II. 15-öt írtak az egyik tájékoztatóra. A Tescót és a C&A-t akartam megnézni, de ezek után maradok a zuglói Tescónál, az közelebb is van. Kicsit túlzásnak tartom a három óra csúszást, egy óra csúszás még előfordulhat, na de ennyi!

Szabad volt kinyitni?

"Technikai okok miatt nem nyílt meg a tervezett időpontban az Aréna Plaza. Volt néhány ellenőrzés, amelyekből kiderült, még szükségük van néhány órára, hogy fogadni tudják a látogatókat. Azt azonban leszögezte, semmilyen hiányosság nincsen, egyszerűen kevés volt az éjszaka, hogy kitakarítsák az egész épületet." - nyilatkozott az Indexnek a csúszásról Vadas Vera, a pláza sajtófőnöke.

A VIII. kerületi önkormányzat sajtósa közben a Velvetnek a még a működési enegedély esetleges hiányáról beszélt: "Folyamatban van, de egyelőre nem tudok felvilágosítást adni. Most folynak a működési engedélyek kiadásai.". Vadas Vera a Velvetnek viszont úgy nyilatkozott, minden engedélyük rendben van, kapocsolatuk az önkormányzattal, az ÁNTSZ-szel és a rendőrséggel is kiváló.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől azt az információt kaptuk, hogy a működési engedélynek azért működési engedély a neve, mert anélkül nem üzemelhet a létesítmény. Tehát amíg nem kapják kézhez a pláza üzemeltetői az engedélyt elvileg nem nyithatnak ki. "Amíg nincs kiadva nem nyithat meg." - mondta a Velvetnek a Főfelügyelőség képviselője.