horoszkóp

Budapesten rendeznék a meleg olimpiát

dns
2006.03.04. 10:56
Körülbelül azonos számú női és férfi táncos részvételével ősszel a fővárosban rendezik meg az azonos nemű párok első nemzetközi táncversenyét. Az Atlasz Sportegyesület ezenkívül azért is lobbizik, hogy 2011-ben nálunk rendezzék meg a meleg sportolók számára létrehozott olimpiát.

Ősszel megrendezik az első nemzetközi táncversenyt, amelyre azonos nemű párok jelentkezhetnek. A Csárdás Cupot az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű (LMBT) Sportegyesület szervezi, amelyik több más bejelentéssel is készült az Európai Ifjúsági Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Atyai segítség

Az eseményen a sajtó rendkívül kis létszámban képviseltette magát, nagyobb érdeklődést mutatott az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) nemzetközi vezetősége, amelyik időnként atyai módon segített abban, hogy a hazai meleg sportélet felélesztésén fáradozó szervezet a megfelelő válaszokat adja a sajtó kérdéseire. Néhány tervük ugyanis nem körvonalazódott még.

Ami egyelőre konkrét elképzelésnek tűnik, az a táncverseny, amelyről az egyik szervező elmondta, hazánkban két szervezet foglalkozik ezzel a sportággal, és nagyjából kiegyenlített a versenyző nemek aránya. A nemzetközi aktivitást illetően az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban a leginkább népszerű az azonos neműek számára szervezett táncverseny, rajtuk kívül a volt szocialista blokk országaiból számít nagyobb érdeklődésre a hazai gárda. A szervező hozzátette, a versenyt nemcsak a heteroszexuálisok, de a melegek körében is népszerűsíteni kell, ugyanis kérdésünkre elmondták, mindkét részről passzivitást tapasztalnak.

Testnevelés update

A sajtótájékoztató előtt néhány sportolni szerető meleg fiataltól érdeklődtünk az Atlasz egyesület felől, és úgy tűnik, nem túl széles körben ismert szervezet. „Hallottam már a túráikról, de a környezetemben élő körülbelül harminc meleg nő nem vett még részt ezeken.” Egy másik, szintén névtelenséget kérő lány szerint egy meleg nőt nem feltétlenül ér annyi megkülönböztetés, ha sportról van szó, ezért kevésbé érezheti fontosnak, hogy kifejezetten melegek számára létrehozott egyesületben sportoljon.

Egy fiatal fiú a múlt héten megrendezett sportnapot említette a téma kapcsán. „Úgy tudom, azzal a céllal szervezték, hogy azok is élvezzék a közös sportolást, akik az iskolai testnevelés óráikra úgy emlékeznek, szívatták őket a másságuk miatt. Attól féltem csupán ezeket az amúgy jó kezdeményezéseket, hogy ha a szimpatizánsok megnyerése érdekében túlhangsúlyozzák a célkitűzéseiket, az ellenkező hatást érik el” – mondta egy fiatal, homoszexuális fiú.

Olimpiát akarnak 2011-ben

Noha az Atlasz képviselői nem fogalmazták meg, azt sugallták, európai szinten sokkal gördülékenyebben működik a meleg sportélet szervezése. Ez valamelyest érthető, a EGLSF ugyanis jóval a hazai szervezet előtt, 1989-ben alakult, és törekvéseik arra irányulnak, hogy a melegek beilleszkedését és elismerését segítsék támogatva őket abban, hogy a másságukat nyilvánosan is felvállalják. Az európai szervezetek közti információcserét ugyanúgy fontosnak tartják, valamint hasonló, új egyesületek létrejöttét. A szövetségnek több mint tízezer tagja van, akik száz egyesületnél sportolnak. A szervezet minden évben olimpiát rendez a szokásos olimpiai sportágak, és 3-5000 sportoló részvételével.

Az Atlasz későbbi tervei közé tartozik, hogy 2011-ben Budapesten rendezzék meg ezt az eseményt. Az elképzeléseikről kiadott közlemény szerint ez a rendezvény hatalmas lehetőséget jelent egy város turizmusának, így a sportturizmusnak is, bár hogy ezt mire alapozzák, nem fejtették ki bővebben. A kérdéseinkre az egyesület részéről Bolyán András csupán annyit közölt, a megszervezés jogára jó eséllyel pályázik a főváros, mert a kezdeti nagy nemzetközi lelkesedést követően általában kevesen tartanak ki a szervezés mellett. Azt azonban egyelőre nem mondta el, ki dönthet a kérésükről, mikor, és milyen szempontok figyelembevételével. Beszámolt viszont arról, a szponzorok keresése nehéz feladat, mert a nagy márkák nem látnak fantáziát ebben a tervben.

Atlasz LMBT Sportegyesület
Az egyesületet 2004-ben alapították a „diszkriminálás nélküli sportos élet” lehetőségének megteremtése érdekében. A szervezet edzéseket szervez, illetve „sportos tolerancia-erősítő eseményeket”, mint például sportnapok, utcabálok, piknikek, edzőtáborok. Részt vesznek a melegek közös eseményein, mint a Sziget-fesztiválon, és az AIDS elleni küzdelemben is. Nemzetközi szinten szeretnék képviselni hazánkat az LMBT -sportéletben, külkapcsolatokat építenek a külföldi versenyeken történő részvételhez.