Jelena, Anasztaszja és Tatyjana lett a három legszebb aközül a több mint háromszáz szépség közül, akik részt vettek a Miss Atom 2007 szépségversenyen. Modellkarrier helyett azonban be kell érjék bundával, ékszerrel és karórával: a Nuclear.Ru szakmai portál az atomenergiaipar reklámozására találta ki a szakágban dolgozó nők szépségversenyét.
A győztes

Idén már negyedszer választották meg a legsugárzóbb szépséget az orosz Nuclear.Ru internetes atomenergia-szakmai portál online szavazásán. A január 30-án kezdődött versenybe önként jelentkezhetett minden olyan 18 és 35 év közti orosz, ukrán és kazah fiatal nő és asszony, akik az atomenergiaiparban, vagy ehhez kapcsolódó szakmai szervezeteknél dolgoznak, esetleg ezen a szakterületen folytatják tanulmányaikat. A felhívásra több mint 300 versenyző jelentkezett, bár a szervezők nem címlapfotózást és nemzetközi modellkarriert ígértek a győzteseknek, hanem bundát, ékszert és órát. Na meg persze a hangzatos Miss Atom 2007 címet.

Bunda, ékszer, karóra

A szavazatszámláló bizottság március 7-én zárta le a szavazást és hozta nyilvánosságra az eredményeket. Eszerint az első helyezett 2015 szavazattal Jelena Kamenszkaja a moszkvai Eleron dolgozója, a második Anasztaszja Pletnyevna a Novoszibirszki Vegyikoncentrátumüzem munkatársa, a harmadik helyezett Tatyjana Rodnih pedig a kurszki atomerőmű kábeltévése.

Neutrális szépségek

A második

2007 Miss Atomja, az 1983-as, penzai születésű Jelena Jevgenyevna Kamenszkaja kékszemű, szőke, adatlapja szerint egyelőre facér, kedvenc elfoglaltsága az aerobic és a korcsolyázás. Mindezzel 2015 szavazatot kapott, így vágyálma, a földkörüli utazás helyett most be kellett érje az első helyezettnek járó díjjal, egy bundával.

A 32 éves Anasztaszja Vasziljevna Pletnyevna először indult a versenyen és 2001 szavazattal a második helyen végzett. A szverdlovszki születésű, barnahajú és kékesszürke szemű udvarhölgy férjezett és van egy ötéves kisfia. A sokoldalú anyuka angolul tanul, imád karaokézni, táncolni, úszni, síelni és szépirodalmat olvasni, kedvencei a francia filmek Az átlagos szépségkirálynőktől eltérően nem emlegeti a világbékét, már beérné azzal is, ha mindenki, aki közeláll hozzá, boldog lenne. Adatlapján bőbeszédű jellemzést ad önmagáról: eszerint szeszélyes hangulatú, "hol aktív és pörgős, hol elgondolkodó és elvont". Olykor jólesnek neki az intenzív élmények és szívesen kockáztat. Szívesen lepi meg hozzátartozóit varázslatos ajándékokkal, mert azt vallja: "nincs is annál szebb, mint saját készítésű ajándékokat ajándékozni". Az ő nyereménye egy arany és gyémánt ékszerkollekció lett.

A harmadik helyezett

Tatyjana Rodnih, a harmadik helyezett 1982-ben született, férjezett, kék szemű, szőke hajú, és 1957 szavazatot kapott. Szeret alkotni, ezért hímez és fest, de sportolni is: szerinte annál jobb levezetés nincs egy munkanap után. Leginkább az úszást kedveli, télen uszodában, nyáron a természetes vizekben. Kirándulni is imád, főleg a téli erdőben, amely "eszméletlenül szép". Az aktív pihenés híveként többnapos sátoros túrákat tesz a hegyekben, erdőkben, és ő is sokat akar utazni, de élni inkább a tengerparton szeretne. Ezt rengeteg gyereke körében tervezi majd megtenni, de a családalapítás előtt még nagyon fontos számára, hogy száz százalékban megvalósíthassa önmagát: szerinte az életben mindenki mindent csak annak köszönhet, mennyire képes kihasználni a lehetőségeit. Ezért aztán "nem szabad egy helyben állni, ha futnak a percek". Ezek után több mint stílusos, hogy az ő nyereménye egy exkluzív svájci karóra lett.

Népszerűsíteni a mozgalmat

"Szívből szeretném megköszönni minden résztvevőnek, hogy benevezett a versenybe" - nyilatkozta Ilja Platonov, a Nuclear.Ru projektigazgatója, majd azzal folytatta: "Nem mindig könnyű meglépni egy ilyen döntést. De remélem, hogy a barátok és hozzátartozók figyelme és támogatása kárpótolta az indulókat az esetleges negatív élményekért. És a Nemzetközi Nőnapra való tekintettel egyúttal szeretnék is mindannyiuknak sok boldogságot, szerelmet, jólétet és sikert kívánni."

A projektigazgató bevallása szerint a versennyel az volt a céljuk, hog egy kis reklámot csináljanak az iparágnak, és egyben népszerűsítsék is azt: "Az szeretnénk megmutatni, mennyi gyönyörű lány és asszony dolgozik az atomenergiaipar területén. Hiszen ez az iparág sokáig el volt zárva a nyilvánosság elől, az atom szó pedig negatív felhangokat is hordozott". Az atomenergiaipar szép oldalának bemutatásához szakmai célok is fűződtek: "Azt szeretnénk, hogy ez a verseny felhívja a figyelmet az iparágra és az ebben dolgozókra; ez tulajdonképp egy kezdeményezés arra nézve, hogy összefogjuk a volt Szovjetunió országainak atomenergiaipari szervezeteit."

A Miss Atom 2007 szépségverseny díjátadó ceremóniájára Moszkvában kerül majd sor egy egyelőre még meg nem nevezett időpontban.