Egyre több nő kér védelmet Ausztriában

2004.04.20. 12:07
Tavaly öt százalékkal nőtt azoknak a nőknek és gyermekeiknek aránya Ausztriában, akik családon belüli erőszak miatt kértek elhelyezést az asszonyházakban. Magyarország legutóbbi törvényjavaslatával az osztrák modellt követi az erőszak elleni harcban.
A húsz otthon adatai szerint 2620 menedékkérő kapott ellátást ezekben az "asszonyházakban" Ausztriában, tudósít az MTI. A otthonok szövetségének minap közzétett összesítései alapján készített becslések szerint, a 8,1 milliós alpesi országban minden ötödik osztrák nő legalább egyszer az életében családon belüli erőszak áldozatává válik.

Mint már korábban írtuk, itthon tíz nő közül legalább kettő élt már olyan partnerkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag bántalmazta, rendszeresen verte, vagy más súlyos testi bántalmazást követett el ellene, és évente mintegy 40-42 nőt ölnek meg a családon belül, azaz szinte minden héten meghal egy nő családon belüli erőszak következtében.

Főként fiatalok

A felmérések azt mutatják, hogy a tavaly menedéket kért osztrák nők 70 százaléka a 20. és a 40. életév közötti korosztályhoz tartozott. A szakértők szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az idősebbek kevésbé válnának családon belüli erőszak áldozatává. Inkább arról lehet szó, hogy idősebb korban a korábbiakhoz képest sokkal nehezebb az erőszakos családi környezetből való menekülés, egyebek között a gazdasági függés miatt, mivel az idősebbek egyre kisebb esélyekkel találhatnak maguknak önálló megélhetési forrást a munkaerőpiacon, írja az MTI.

Asszonyház minden tartományban

Ausztriában jelenleg 550 férőhelyet biztosítanak a családi erőszak elől menekülő nőknek az ilyen célra létesített otthonokban, amelyekben maximum 12 hónapos tartózkodást tesznek lehetővé. A tavaly menedéket kérő osztrák nők 21 százaléka 1-3 napig volt valamelyik "asszonyház" lakója, 7 százalékuk viszont 6-12 hónapig.

Legutóbb idén januárban a burgenlandi Kismartonban nyílt ilyen menedékház, így most már Ausztria valamennyi tartományában működik ideiglenes otthon a családi erőszak elől menekülő asszonyok számára.

Mint arról a Velvet már beszámolt, Magyarország sok esetben követi az osztrák példát a családon belüli erőszak ügyében. A napokban megvitatásra kerülő törvényjavaslat, amely kitiltaná otthonról az erőszakoskodókat, szintén osztrák mintán alapul.