horoszkóp

Gyerek helyett autóra költenek az osztrákok

MTI
2004.09.21. 09:57
Az átlagos osztrák másfélszer annyit költ autózással kapcsolatos kiadásaira, mint gyerekére - állítja egy felmérés. Ennek persze az is az oka, hogy az egy főre jutó gépkocsik száma a hatvanas évek óta nőtt, a gyerekeké pedig csökkent.
Az osztrákok jóval többet költenek az autójukra, mint a gyerekeikre - állapította meg az a felmérés, amelynek eredményeit kedden ismertette a Der Standard című bécsi napilap. A felmérést a grazi gazdaságkutató intézet készítette 25 000 osztrák kikérdezésével. A közvélemény-kutatás készítői elmondták, hogy szerettek volna más képet festeni az osztrákok költekezésének megoszlásáról, azonban a tények magukért beszélnek.

Ezek szerint napjainkban az osztrákok évente 13,5 milliárd eurót (azaz összbevételeik 14,2 százalékát) költik személygépkocsijukra, illetve az autóval való közlekedésre, míg a 18. életévüket be nem töltött gyermekeikre csak 10,2 milliárdot. A közlekedés kiadásaihoz jön még a tömegközlekedésre fordított 0,8 milliárd euró, ami azt jelenti, hogy a közlekedésre fordított összkiadás mintegy másfélszer nagyobb a gyermekekre fordított összegeknél. Az arányok érzékeltetéséhez a kutatók hozzáfűzték, hogy évente 0,2 milliárd eurót költenek az osztrákok továbbképzésre, míg például kutyatartásra 1,15 milliárdot.

Az utóbbi 60 évben jelentősen megnőtt a magántulajdonban levő személygépkocsik száma, ugyanakkor visszaesett a gyermekek száma a 8,15 milliós lélekszámú Ausztriában. A felmérés készítői szerint 1964-ben 1000 lakosra számítva még csak 50 személygépkocsi volt a lakosság tulajdonában, ma pedig már 500. A 60-as években ugyanakkor 1000 lakosra számítva 300 volt a 18. életévet még be nem töltöttek száma, jelenleg pedig csak 200. Ha Ausztria egész lakosságát a jelenleg rendelkezésre álló személygépkocsikba ültetnék, akkor minden autóban csak ketten ülnének - hívták fel a figyelmet a liberális osztrák napilap cikkében.