Nemzetközi bábakonferencia Budapesten

MTI
2004.10.27. 15:54
A világ minden tájáról érkeznek a bábák Budapestre, hogy segítsék a magyar bábaképző iskola megalakulását. Itthon jelenleg csak hat-nyolc bába dolgozik, de ők sem hivatalosan űzik mesterségüket.
Háromnapos nemzetközi bábakonferencia kezdődött szerdán Budapesten az Országos Bábaszövetség szervezésében. "A bábaság évezredek óta létező, összetett mesterség, mely meghatározza az egyén és szűkebb közössége életét, és amelyet csak a legügyesebb, legbátrabb, legokosabb nők vállaltak" - mondta Deáky Zita etnográfus a konferencia megnyitó előadásán.

A világ bábái

Magyarországon tíz év szünet után 2003 tavaszán szervezett először nemzetközi konferenciát az Országos Bábaszövetség, idén pedig második alkalommal várta a magyar főváros a világ bábáit. Az október 29-ig tartó rendezvény keretében a résztvevők előadásokat hallgatnak meg, műhely- és kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt, a szünetekben pedig szüléseket bemutató filmet és a témával kapcsolatos kiállításokat tekinthetnek meg. A szemináriumra többek közt Hollandiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Németországból érkeztek bábák és orvosok.

Vincze Krisztina, az Országos Bábaszövetség elnöke az MTI-nek elmondta: "nemzetközileg elismert szaktekintélyek az uniós előírásokat megvizsgálva úgy fogalmaztak, hogy az EU-s mérce szerinti bábaság Magyarországon nem kiforrott". Az elnök hozzátette: a két legfőbb probléma a bábák önállóságának hiánya, valamint a szülés előtti és utáni gondozás.

A hazai szakemberek már dolgoznak azon, hogy nemzetközi szaktekintélyekből álló tanácsadók segítségével létrehozzanak Magyarországon is egy uniós követelményeknek megfelelő papírt adó bábaképző iskolát. Haas György, az Országos Bábaképző Intézet ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: "Magyarországon mindössze 6-8 bába dolgozik, de ők is csak nem hivatalosan végezhetik e mesterséget, mivel csak nővérként, az orvos segítőjeként dolgozhatnak".