horoszkóp

Baby-boom Finnországban

2006.08.29. 11:16
Más európai országokkal ellentétben Finnországban évről évre többen vállalnak gyereket. Idén várhatóan hatvanezer kis finn születik, amire tíz éve nem volt példa.

Finnországban az idén várhatóan hatvanezer gyermek születik, ami tízéves rekordot jelent. Az élve születések száma tavaly 57 745-re emelkedett Finnországban, s a lassú, de folyamatos növekedés görbéjét követve a szakemberek az idei év végére 60 ezer új finn polgár érkezésére számítanak. Erre 1996 óta nem volt példa.

Jól állnak anyagilag

Szakértők szerint nehéz egyértelmű magyarázatot találni erre a kisebb mértékű "baby-boomra", az okok vélhetően elsősorban gazdasági jellegűek.

Finnországban hosszú ideje nagyjából változatlan az egy nőre jutó születések száma: 35 éves koráig minden nőre 1,9 gyermek jut. A finnországi helyzet lényegesen eltér az olaszországitól, spanyolországitól vagy görögországitól, ahol lényegesen alacsonyabb az egy nőre jutó születésszám. A magyarázat: ezekben az országokban a nőknek nehéz a helyzetük, komoly konfliktust okoz a munkahely és a gyermeknevelés feladatainak összeegyeztetése. A születésszám a volt szocialista országokban is igen alacsony.

Nem öregszenek az anyák

Érdekes, hogy Finnországban megállt a gyermekvállalás átlagos életkorának kitolódási folyamata: míg az 1970-es években 22-23 évesen szültek, addig 2000-ben 27 évesen vállaltak gyermeket a finn nők, ma az átlag a 27,7 éves életkor. Szakemberek szerint a nők azért nem halasztják még későbbre a szülést, mert felmérik, és döntésüknél figyelembe veszik az egészségügyi kockázatokat.

Egyre inkább kétfajta trend körvonalazódik a családtervezésben: a nők jelentős része vagy késői korban szül, vagy egyáltalán nem vállal gyermeket. Másrészt nő azoknak a családoknak a száma, ahol három vagy négy gyermeket nevelnek. Nincs megbízható adat arra nézve, hogy a nagy család vállalása kapcsolatban állna a gazdasági biztonság érzésével, de az összefüggés elég nyilvánvaló.

Egyre több a magyar

Bár Magyarországon nincs a finnhez hasonlóan erős növekedés, lassult a népességfogyás üteme: a KSH adatai szerint kevesebben haltak meg és valamivel többen születtek az elmúlt fél évben, mint 2005 első felében. Az első hat hónapban 48149 gyermek született, ami egy százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A bevándorlás mintegy 7000 fővel javította a statisztikát, így becslések szerint Magyarország lakossága pillanatnyilag éppen hetvenezerrel több mint tízmillió, írja a Népszabadság.

A lap által megkérdezett demográfus, Pongrácz Tiborné szerint most érezhetően egyre többen vállalnak harminc év körül, sőt a fölött is gyereket, de a helyzetet ez érdemben eddig nem befolyásolta. A huszonéves korosztály ugyanis vár még a családalapítással - hangsúlyozta a szakember a Népszabadságnak.