Történelmet írt a transzszexuális golfozónő

2004.03.05. 16:49
Mianne Bagger az első transzszexuális nő, aki részt vehetett egy nemzetközi profi golfbajnokságon. Első versenynapját azonban nem zárta valami sikeresen, saját bevallása szerint leginkább az idegesség, és a sok kihagyott idő miatt.
Bagger férfiként látta meg a világot 1966-ban Koppenhágában, Dániában, és nyolc évesen kezdett el golfozni. 1992-ig folyamatosan versenyzett, akkor azonban fel kellett adnia egy időre, hogy elkezdje a nővé operálásához szükséges hormonterápiát. A műtét után 1998-ban kezdett el újra versenyezni - immáron nőként. Nemzetközi versenyen eddig még nem vehetett részt, csak az ausztrál női amatőr bajokságon, amit 1999-ben, 2001-ben és 2002-ben meg is nyert.

Egyenlő eséllyel

Baggert sokan vádolják azzal, hogy fizikai fölényben van a többi versenyző nőhöz képest, szerinte azonban ennek semmi alapja nincsen. "Az emberek nem igazán tudják, mit rejt a transzszexualitás fogalma, de ezért nem lehet őket okolni, hiszen honnan is tudhatnák. Én csak azt szeretném, hogy mielőtt megítélnek, engem kérdezzenek, mert nyitott vagyok, és bármit szívesen elmagyarázok.

Sok mindenki azzal sincs tisztában, hogy az átalakítás nem csak hormonterápiával, hanem fizikai változással is jár. Sok az izomveszteség, aminek következtében az erő is csökken, és ez a változás a műtét után már állandó és visszafordíthatatlan. Én magam sem szeretnék versenyezni, ha tudnám, hogy bármilyen szempontból előnyben vagyok a többiekhez képest." - mondta el a 178 cm magas, 68 kg súlyú sportolónő, akinek nagyon jól esett, hogy számos sportolónő örömmel és előítéletmentesen fogadta a versenyen.

Kezdeti viták

A transzszexuális és átoperált sportolónőkkel szemben mindig volt bizonyos ellenérzés, amit Renée Richards teniszezőnő úttörő harcából is ismerhetünk. Richards a hetvenes évek közepén esett át a nemi átalakító műtéten, és 1976-ban már nőként indult egy teniszbajnokságon. Ezt követően állandó harcban állt a sportbizottságokkal, akik nem akarták elismerni a versenyzéshez való jogát. Richards végül a bíróságra ment, ahol ügyében precedens értékű ítélet született, a bíróság úgy találta ugyanis, hogy az átalakító műtét után az átoperáltak legálisan is más neműek lesznek. A vita elülte után Richards még versenyzett, majd Navratilovának lett az edzője.

A transzszexuális sportolónők kérdése ennek ellenére még mindig nagy fejtörést okoz a különböző sportbizottságoknak, akik úgy tűnik nehezen jutnak dűlőre azt illetően, hogy engedjék-e a nemi átalakító műtéten részt vett nőket versenyezni, vagy nem. Számos golf szövetségben van érvényben olyan szabály, hogy versenyben csak a "nőként születettek" vehetnek részt, az ausztrál amatőr golfszövetségben azonban éppen Bagger miatt változtatták meg a szabályt, hogy ő is versenyezhessen. A nemzetközi Olimpiai Bizottság is éppen a múlt héten döntött úgy, hogy transzszexuálisok is részt vehetnek az olimpián. Az orvosi bizottságok egyébként azt javasolják, hogy a hormonterápia, és két éves várakozási idő után engedjék versenyezni a nemi átalakító műtéten átesetteket is.