horoszkóp

Nem csak pénz kérdése a lombikbébi

MTI
2005.06.10. 14:05
Tizenöt éve született Magyarországon az első lombikbébi, és ma már évente kétezer csecsemő születik hozzá hasonló módon. Sokak szerint tízszer ennyien is születhetnének, ha lenne elég pénz a lombikbébi programra, az orvosok szerint azonban koránt sem csak a pénz számít. Ma mintegy húszezer magyar párnak nem lehet természetes úton gyermeke.

"Tény, hogy sok múlik az anyagiakon, de korántsem minden" - mondta el dr. Urbancsek Jánost, a SOTE I-es számú szülészeti és nőgyógyászati klinika osztályvezető docense. "A lombikbébi programban történő részvételt ugyanis szigorú szakmai, jogi és etikai szabályok határolják be. Tudjuk, hogy a gyerekre vágyóknak 10-12 százaléka csakis a meddőségi kezelésekben bízhat. Ezek a kezelések többfélék és a lombikbébi program csak utolsó lehetőségként jöhet számításba, tehát a végállomást jelenti ezen az úton" - szögezte le a docens. Bár kétségtelenül a "legdivatosabb", legkorszerűbb lehetőség a lombikbébi program nálunk is, mióta 1989-ben hazánkban is megszületett az első ilyen baba.

Sokan fejlődött

A klasszikus módszer az évek során rendkívül sokat fejlődött, ma már mikroszkópikus eljárással fecskendezik be a petesejt plazmájába a hímivarsejtet. Ezzel a módszerrel el lehet érni, hogy a férj gyenge életképességű ivarsejtjeinek is megtermékenyítő hatásuk legyen. Sőt, ma már alkalmazzák a lézeres embriókeltetést is, amikor a túl vastag burkon kis nyílást vágnak, hogy könnyebben ki tudjon bújni az embrió. A különféle korszerű, mikromanipulációs eljárások mindegyikének az a célja, hogy magasabb terhességi és gyermekszületési számot érjenek el.

Az eljárás nem olcsó: az egészségpénztár öt próbálkozást finanszíroz, de csak a kezeléseket téríti, a gyógyszert döntően a pároknak kell megvenni, ami esetenként 100-150 ezer forintba is belekerülhet. A tapasztalatok szerint az esély mindössze 30 százalék. Évente általában 6-7 ezer pár vesz részt a programban, mintegy kétezer gyerek születik e módszerrel. Ez az évi születések számához viszonyítva mintegy két százalék, van olyan szomszédos ország, ahol kétszer ennyi lombikbébi születik.

Más módszer is van

"A program bővítésének szorgalmazói azt állítják, hogy 3-4 milliárd forintnyi többlet-ráfordítással nálunk meg lehetne tízszerezni a lombikbabák születését. Ez azonban akkor lenne igaz, ha csak a pénz számítana" - mondta el dr. Urbancsek János. "A program kezdete előtt a meddőség tényleges okát hitelt érdemlően meg kell állapítani és eszerint kell az orvosnak optimális javaslatot tenni a kezelésre. Alapelv, hogy a legkevésbbé kockázatos, legegyszerűbb, legolcsóbb olyan kezelést végezzük, amely még azonban reális eséllyel kecsegtet a terhesség létrejötte szempontjából, hiszen a szervezeten kívüli megtermékenyítés nem válhat a meddőség egyetlen kezelési módjává" - állítja meggyőződéssel a doktor.

A jogszabályok szerint csak házaspárok, illetve élettársi kapcsolatban élők vehetnek részt a programban, ez utóbbiaknak közjegyző előtt kell vállalniuk az utódot. A dajkaanyaság nálunk tiltott, holott igény lenne rá. Ugyanakkor a petesejt adományozása megengedett, de a donornak anonimnak kell maradnia, és nem kaphat anyagi ellenszolgáltatást. Ez a "fából vaskarika" tipikus esete, ugyanis ennek értelmében csakis rokon, családtag jöhet számításba donorként, de, ha a rokonság köréből való a donor, akkor nemigen maradhat anonim.