Fürdőruhában küzd a békéért Miss Közel-Kelet

MTI
2004.04.13. 17:00
Az izraeli-palesztin békefolyamatot egy szépségverseny is elősegítheti - állítják a szervezők, bár maguk is tisztában vannak azzal, hogy lényeges közeledést nem ezen az úton fognak elérni. Jelenkezők mindazonáltal már mindkét oldalról vannak.
Egyik oldal

Miss Közép-Keletet keresik azon a szépségversenyen, amellyel egyúttal az izraeli-palesztin békefolyamatot is szeretné elősegíteni egy zsidó férfi. Bár már mindkét oldalról vannak jelentkezők, az ötlet még nem aratott osztatlan sikert a közvéleményben.

Az ötletgazda Uzi Nagar az arab többségű Kelet-Jeruzsálem melletti Gilo zsidó telepen lakik, közel a palesztin fennhatóság alatt álló ciszjordániai Betlehemhez. Tervei szerint a versenyen kizárólag gilói zsidó, valamint betlehemi, bét-szahúri és bét-dzsalai palesztin nők indulhatnának. A jelentkezési határidő májusban jár le, és az izraeli oldalon már van is húsz jelentkező.

Másik oldal

Mind Gilo, mind Bét-Dzsala dombon épült, a két település közötti völgyben pedig egy stratégiailag fontos útvonal húzódik. Ezért a palesztin intifáda óta Gilót szinte folyamatosan lövik Bét-Dzsala felől, az izraeli hadsereg pedig a palesztin településre mért katonai válaszcsapásokkal viszonozza a támadásokat. A völgyet és az utat ma már betonfal védi.

A Gilóval szomszédos Bét-Szafafa palesztin településen Jacqueline Juszef asszony, egy fodrászszalon tulajdonosa gyűjti a jelentkezéseket "a másik oldalról". Itt kicsit lanyhább az érdeklődés, még csak heten jelentkeztek, de Juszef asszony reméli, hogy májusig még jópár lány szánja rá magát a bátor lépésre. A jelöltek 15 és 20 év közöttiek, keresztények és muzulmánok egyaránt akadnak köztük.

Ellenzők is akadnak

Tekintettel a két ország közti háborús helyzetre, sokan vannak, akik elzárkóznak az ötlettől: a húszéves Szaffa Maszalám szerint például "még mindig háborút vívunk Izraellel. Egy ilyen versenynek akkor jön el az ideje, ha Izrael visszaadja a jogainkat." Egy 18 éves ellenző azt mondja, "nincs helye az ilyen normalizálásnak, amíg Izrael törvénytelenül megszállva tartja földünket. Izraelnek csak arra kell egy ilyen szépségverseny, hogy kifelé azt mutassa, mindent megtesz a békéért, pedig valójában háborút akar."

A szervezők elkötelezettek az ügy érdekében

A versenyt szervező Nagar és Juszef asszony azonban nem értenek egyet ezzel az állásponttal: szerintük - ha helyzetet megoldani nyilván nem tudják az akcióval -, már az is sokat segíthet, ha megpróbálják közelebb hozni az embereket egymáshoz. Nagar személyesen szándékozik engedélyt kérni az izraeli hadseregtől, hogy a szépségverseny palesztin résztvevői átléphessék a Betlehemet elkerítő katonai kordont, és izraeli területen tartózkodhassanak a verseny idején. Ha a hadsereg vezetői ebbe nem egyeznének bele, állítólag kész az izraeli védelmi minisztériumot is megkeresni, hogy az lehetővé tegye a versenyezni kívánó palesztin nők részvételét.

Nagar maga is tisztában van azzal, hogy ez a megmozdulás csak szerény hozzájárulás lehet a békefolyamathoz, de úgy véli, az is valami, ha "a jövőben, amikor betlehemi palesztinok támadják Gilót, vagy izraeli csapatok támadják a palesztin területet, a két oldal ifjú hölgyei jobban átérzik majd egymás szenvedéseit".