horoszkóp

A belga nők dagadtnak tartják magukat

MTI
2006.03.09. 09:35
A tinédzserlányoknak van a legkevesebb önbizalma, de a családanyák többsége is elégedetlen alakjával Belgiumban. A felmérés szerint a belga nők 17 százaléka annyira cikisnek tartja magát, hogy társaságban meg se mer szólalni.

A belga nők 88 százaléka, a lányoknak pedig 92 százaléka szeretne változtatni valamit külsején, s a leggyakrabban emlegetett probléma a testsúly - ez derült ki abból a felmérésből, amelyet egy kozmetikai cég megbízásából végeztek, s amelyet éppen a nemzetközi nőnapon hoztak nyilvánosságra.

Aggódó tinédzserek

A válaszokból az derül ki, hogy a legkevesebb önbizalommal a 15-17 közötti lányok rendelkeznek, s ebben kulcsszerepet játszik, hogy a gyengébb nem képviselői miként ítélik meg saját külalakjukat.

A lányok, nők 48 százaléka elégedetlen testsúlyával, illetve alakjával, s a belga nők 80 százalékánál már előfordult, hogy testsúlya miatt lemondott valamilyen programról. Ezzel a belgák a világon a másodikak: csak a japánok előzik meg őket. A legtöbbször a strandolást hagyták el, de a válaszolók 17 százaléka például annyira szégyelli magát kinézete miatt, hogy társaságban ki sem nyitja a száját.

A belga nők kétharmada életében legalább egyszer már kipróbálta a fogyókúrát, s már a 15-17 éves lányok 38 százaléka is karcsúbb alakot akar magának - ami sok esetben étkezési problémákat, például anorexiát vált ki. Végül a felmérésből kiderül, hogy a nőknél az alakjukkal kapcsolatos önbizalmat vagy önbizalom-hiányt leginkább a barátnők véleménye alakítja.