A legtöbb nő és férfi nem is tudja, hogy fertőzött, hiszen a betegség sokszor teljesen tünetmentes. Pedig szélsőséges esetekben a baktérium meddőséget is okozhat, így nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen járjanak szűrésre, hiszen a chlamydia eredményesen gyógyítható.
Az újonnan feltűnt hirdetési kampány láttán azt gondolhatjuk, hogy a chlamydia egy új betegség, holott magát a baktériumot már több mint száz éve ismeri az orvostudomány. A betegséggel azonban nem nagyon foglalkozott a szakma, a laikusok számára pedig szinte teljesen ismeretlen volt eddig - ezen szeretne változtatni a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság, mely kampányt indított az ügy érdekében.

"A társaság 2001-ben alakult, akkor fogalmaztuk meg az alapgondolatokat, amelyek négy nagy téma köré csoportosultak. Első a fiatalok felvilágosítása, országos oktató programok szervezése, második felhívni a figyelmet a szexuális úton terjedő betegségekre, többek között a chlamydiára, ezen kívül szeretnénk megkönnyíteni a kismamáknak a terhesség alatti és szülés utáni időszakot, végül a változó kor tüneteivel is szeretnénk foglalkozni" - mondta el a Velvetnek dr. Szőnyi György, a társaság titkára. - "A chlamydia a tavalyi év legnagyobb témája volt szakmai körökben, és most szeretnénk mindenki figyelmét felhívni a a betegség veszélyeire."

Meddőséget okoz

A chlamydiát más néven néma betegségnek is nevezik, hiszen tünetei alig észrevehetők. Sőt a fertőzött nők mintegy 80, a fertőzött férfiaknak pedig 50 százaléka teljesen tünetmentes, így a betegség nehezen ismerhető fel, holott a következményei súlyosak lehetnek. Ráadásul a diagnózis felállítása is bonyolult, hiszen a baktérium kimutatása speciális tesztet igényel, így a nőgyógyász nem tudja ott helyben megmondani, van-e fertőzés.

Így van aki évekig hordozza magában a betegséget, és ha nem megy el szűrésre talán ki sem derül, hogy beteg, pedig a baktérium okozta gyulladások következtében előfordulhat, hogy a fertőzött nő meddővé válik. Közismert, hogy a meddő párok száma hazánkban is évről-évre növekszik, és az orvosok szerint számos egyéb ok melett legtöbbször a chlamydia áll a háttérben.

A legutóbbi kutatások szerint a chlamydia a férfiaknál is meddőséget okozhat, nem csak a nőknél, kutatások szerint a pár termékenysége 30 százalékkal csökken, ha a férfi fertőzött. Megállapították, hogy: a meddő nők egynegyedénél, a meddő férfiak egyötödénél volt antitest kimutatható. Emellett el kell mondani, hogy bár a chlamydia befolyásolja a termékenmységet, nem befolyásolja a terhesség normális lefolyását, ha létrejött.

Leginkább a fiatalok vannak veszélyben

Sajnálatos, hogy a betegség nem feltétlenül csak szexuális érintkezés útján terjed, hanem elkapható az uszodában, és egyéb nyilvános helyeken is, meséli Szőnyi doktor. A legveszélyeztetettebb a 25 év alatti korosztály, hiszen itt történik a legtöbb partnercsere, és Szőnyi doktor szerint a lányok egyre inkább előnyben részesítik a fogamzásgátló tablettát, ami azt jelenti, hogy sokszor egy új kapcsolat esetében sem használnak óvszert, és ez elősegíti a betegségek terjedését. Amerikai felmérések szerint 12-19 év közötti korosztályban minden harmadik fiatal fertőzött.

A világon egyébként mintegy 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván, Magyarországon egyes becslések szerint a lakosság 30 százalékát érinti a betegség, dr. Szőnyi György szerint azonban ez túlzás. "Végeztünk egy közép-kelet-európai felmérést, és úgy találtuk, hogy a fertőzés mértéke 3-12 százalék között változik, Magyarországon körülbelül 7-8 százalék."

A társaság által indított weboldal és zöld szám rendkívül népszerűnek bizonyult, mint Szőnyi György elmondta naponta mintegy 250 telefonhívást kapnak, pedig a vonal még csak 3 hete él. "Szinte nincs is kapacitásunk minden kérdést megválaszolni, de azért igyekszünk. A legfontosabb azonban, hogy minden nő elmenjen szűrésre, hiszen a chlamydia, ha idejében felismerik, eredményesen gyógyítható."