Nagy melled lesz, ha teherbe esel

2006.09.16. 09:25
Elméletileg akár mellnövesztő hatása is lehetne annak a rengeteg csodaszernek, amiket nagy melleket ígérve árulnak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt viszont minimális az esély a látványos változásra. Viszont jó drágák, de legalább jó eséllyel nem mérgeznek az étrendkiegészítőként forgalmazott csodaszerek. Garancia semmire nincs, és a tapasztalatok is vegyesek.
Bár tudjuk, hogy a szépségiparban mindig is tuti sikerágazat lesz a hiszékenységre alapozni, azért magunk is meglepődtünk, hányféle csodaszert kínálnak az interneten csak mellnövesztésre. A meglepődés másik oka az volt, hogy némelyik oldal mintha egyenesen arra gyúrna, mennyire lehet hülyének nézni a reménybeli vásárlókat.
A fotó illusztáció.

Szép szavak, garancia nélkül

Az erdic.hu oldalon meglepő módon az Erdic mellszépítő gabonatablettát találjuk, és ez a site a korrektebbek közé tartozik: feltüntetik a magyar forgalmazót, részletezik a tabletta összetételét, sőt a fórumban nem csak lelkesen dícsérő, hanem eredménytelenségről beszámoló hozzászólások is vannak, ami pártatlan véleménynyilvánítást feltételez. Vagy a moderátor hiányát, ugyanis legtöbben inkább csak óvatoskodnak, az árat kifogásolják, vagy többheti/havi használat után is eredménytelenségre panaszkodnak. Az oldal szerint eredményességet már 10-16 heti szedés után tapasztalunk, az ajánlott napi 10 tablettával számolva tehát a 300 szemet tartalmazó dobozból kell vagy kettő, ami 66.000 forintból már ki is jön.

A Natural Flow Csodálatos Mell kapszula szintén az információdúsabb oldalak közé tartozik, sőt ez az egyetlen olyan a vizsgáltak közül, ahol még az OÉTI-számot is feltüntetik (bár mint később kiderül, ez nem garantál semmit). A termék a maga 69.500 forintos árával szintén a piszkosul drága kategóriába tartozik, igaz, az őszi akcióban egy 10 ezer forintos krémet ígérnek mellé ajándékba.

A szepmell.hu domainen talált VitaFree Breast One-ról viszont már csak annyit tudunk meg, hogy gyártója "az Egyesült Államok egyik vezető gyógyszeripari cégének leányvállalata", a termék biztonságos voltának garantálására pedig elégnek érzik, hogy "az USA Gyógyszerhivatala, az FDA legszigorúbb szabványai szerint" gyártják, és hogy szerepel az FDA által kiadott GRAS-listán (Generally Recognized As Safe). Azaz nem mérgező. Akkor már növeszt is? Majd megtudjuk, ha megrendeljük, hisz most akciós áron, ráadásul szuperbónuszokkal kiegészítve juthatunk hozzá. Ára egyébként középkategóriásnak mondható, 24.990 Ft helyett 17.790-ért ("HÁROM ingyenes szuperbónusszal!", ráadásul "a pénzed értékének TÍZSZERESÉT kapod!" ) szinte megéri, ha azt vesszük, hogy van olyan termék, ami több mint 60 ezer forint.

A Hard Breast kapszuláé ugyanilyen típusú gagyioldal, reméljük, ezek a legkétségbeesettebbeket is észhez térítik. A döcögős, ködös, érezhetően angolról fordított marketingrizsa inkább ijesztő mint meggyőző, a forgalmazó külföldi, kontaktként mindössze két külföldi telefonszámmal és egy e-mailcímmel. Se összetevőkről, se az engedélyekről nem esik szó, a szer "teljesen természetes szteroidot, növényi eredetű tápanyagot tartalmaz", ami "biztonságosan serkenti a szövet növekedést tej termelés nélkül." A forgalmazó a jelek szerint megelégszik az egyszeri bevétellel, mivel ez az egyetlen szer, ahol azt ígérik, a hatás mindenféle fenntartó kúra nélkül is tartós: ha elértük a kellő méretet, egyszerűen csak hagyjuk abba a szedést.

A Beauty Breast tabletta és krém egyhavi adagja (60 tabletta) 4450 Ft, szintén gyógynövény-alapanyagokat ígér, legfontosabb ezek közül az Angelica sinensis: (Dong Quai gyökér) és az L-tirozin, tehát szintén a fito-ösztrogénekre alapoz.

A Breast Success kapszula szintén külföldi termék, forgalmazója a Top Pharma. Ez is gyógynövényekből áll, hatásmechanizmusában szintén a fito-ösztrogénekre hivatkozik, de nem részletezi az összetevőket. 9950 Ft egy dobozzal, ami napi 3 kapszulás adagolással egy hónapig elég. Tartós hatást ígér, amennyiben a kúra után még 90 napig csökkentett adagban szedik. Csak online rendelhető, kapcsolatként csak mobiltelefonszám és e-mailcím szerepel.

Kedvencünk a mellrago.hu domain, ami morbid hangzásával viszi a pálmát, de kétségkívül könnyebb megjegyezni, mint azt, hogy "Pueraria mirfica Airy shaw & Suvatabandhu termék". MIndenesetre ugyanezt az oldalt a nagymelledlesz.hu domainről is el lehet érni. Itt 1 doboz 9875 forintért szinte olcsó, de egy 3-6 hónapos kúrához (napi 2-4, de legfeljebb 15 db rágó!) azért kell belőle legalább három. A termék "a legmagasabb japán egészségügyi minősítésekkel" rendelkezik, a Pueraria Mirifica pedig több száz éve használatos a thai népi gyógyászatban, szóval nyilván csakis jó lehet. Itt legalább hosszas és részletes leírást kapunk a fito-ösztrogénekről (lásd keretes), és a hatást is tartósnak ígérik, bár nem állnak jót a "gravitáció és az öregedés" hatásaiért, ezért javasolják később is a "karbantartó" jellegű használatot, ami a növesztős adag fele. Mi meg így nem mondanánk ezt tartós hatásnak.

A hangzatos nevű tabletták forgalmazói tehát célratörő hirdetési stratégiát követnek: beszédes domainnév, az egészséges összetevők hangsúlyozása, jól - és tudományosan - hangzó magyarázatok, valamint tartós hatás ígérete. Abban is hasonlítanak, hogy mind meglehetősen drágák, és semmilyen hatás nem kérhető rajtuk számon: hiszen nem gyógyszerek, vagy gyógyhatású készítmények, mindössze étrend-kiegészítők. Nem véletlenül: ez ugyanis az élelmiszeripar azon kategóriája, amibe elég sok minden belefér.

Az OÉTI szám annyit jelent, nem mérgez

Dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezető-helyettese a Velvetnek elmondta: az ebbe a kategóriába tartozó termékeket nem kell engedélyeztetnie a forgalmazónak, mindössze bejelentési kötelezettséggel tartozik az OÉTI felé. Vannak persze betartandó előírások, - pl. az élelmiszerbiztonságról, mikrobiológiai-toxikológiai tisztaságról szólóak -, az OÉTI-nek azonban nincs hatósági jogköre arra, hogy ezeket felülvizsgálja. Hatósági és piacfelügyeleti jogköre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak van, probléma esetén ők vizsgálják ki a panaszt, megfelelő indokok esetén pedig felfüggeszthetik vagy megtilthatják a forgalmazást. Emellett a Fogyasztóvédelem, és a Gazdasági Versenyhivatal is indíthat eljárást és szankcionálhat, és dr. Lugasi szerint ezt elég gyakran meg is teszik étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is.

"Intézetünk a dokumentumok (pl. összetételi adatok) és a rendelkezésünkre álló tudományos adatok alapján értékeli a termék biztonságosságát, hatásosságát. Amennyiben kockázatosnak ítéljük meg, vagy úgy véljük, nem felel meg az előírásoknak, értesítjük a piacfelügyeleti hatóságot, akik hivatottak az ellenőrzést és esetleges vizsgálatokat elvégezni". Az OÉTI weboldalán megtalálható minden nyilvántartásba vett étrend-kiegészítő havonta frissített listája, dr. Lugasi azonban hangsúlyozza: "a nyilvántartásba vétel technikai folyamat, ami nem igazolja a termék megfelelőségét". Az OÉTI-nek a hatás megalapozottságát sem kell vizsgálnia: erről a gyártónak vagy forgalmazónak kell hiteles információval ellátnia a fogyasztókat.

Hormontartalmú gyógynövények gabonából

A fito-ösztrogén hatóanyagokkal kapcsolatban dr. Lugasi úgy fogalmaz: "Kutatóként nem találkoztam elfogadható tudományos értékű vizsgálattal, amely ezek mellnövesztő hatásáról számolnak be. Mivel azonban a hormonháztartást befolyásolhatják, úgy véljük, használatuk körültekintést igényel. A fogyasztónak saját magának kell mérlegelnie az előnyöket és a kockázatokat, amennyiben nem megbízható helyről vásárol élelmiszert, így étrend-kiegészítőket is" - figyelmeztet a szakértő.

Az étrend-kiegészítők forgalmazására ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az élelmiszerekére, így például kötelező feltüntetni a csomagoláson a pontos megnevezést, a minőség megőrzési időtartamot, a pontos összetételt, a hazai forgalmazó nevét és elérhetőségét, a származási helyet, a termék használatának feltételeit, körülményeit, adagolását, a hatóanyag mennyiségét, stb. A netes csodatabletták csomagolását nem volt alkalmunk ebből a szempontból szemügyre venni - hiszen ahhoz rendelni kellett volna belőlük - a prospektusként működő weboldalakról azonban korántsem derülnek ki ilyen részletességgel az adatok.

A különféle weboldalak összehasonlításakor kiderül, szinte mindegyik készítmény a gyógynövényekben és gabonafélékben található fito-ösztrogének élettani hatásaira alapoz, és a gyártók/forgalmazók ezt egyben bizonyító erejű érvnek is érzik arra nézve, hogy a hatásosság mellett egészséges is az adott készítmény szedése.

A fitoösztrogének
A fitoösztrogének olyan, a természetben előforduló növényi eredetű vegyületek, amelyek ösztrogénhez hasonló hatásokkal rendelkeznek, mivel a sejtekben az ösztrogénreceptorokhoz kapcsolódnak. Fontos csoportjai az izoflavonoidok - a szójában - és a lignánok - a lenmagban.

A fitoösztrogének mentesek az ösztrogének kellemetlen mellékhatásától, nevezetesen a sejtszaporodást elősegítő hatástól, ezáltal rákmegelőző hatásúak. Több kísérlet is bizonyítja, hogy nagyobb mennyiségű fitoösztrogén fogyasztása után igen rövid időn belül megváltozik a szervezet termelte hormonok - pl. az ösztrogén és a progeszteron - szintje is. Ez a változás menstruációs ciklusokon át tartósan fennmarad, a fitoösztrogének fogyasztásának függvényében. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a szójában gazdag étrenden élő távol-keleti nők nemcsak kevesebb klimakteriális panaszról számolnak be, hanem bizonyos hormonfüggő daganatok - emlő, méhtest - előfordulása is lényegesen kisebb az esetükben. Az ázsiai étrend jellemzően napi 40-80 mg, megfelelően feldogozott izoflavonoidot - szója, lenmag - tartalmaz, míg Amerikában és Európában a napi áltagos fogyasztás a 3 mg-ot sem éri el. A legtöbb fitoösztrogént - a szója mellett - a többi hüvelyes, a rozskenyér, lenmag, szezámmag és az olajos magvak tartalmazzák.

Forrás: Ideal.hu

A site-okat átnézve több termék összetevőjeként találkoztunk például a görögszénával (ami állítólag a hormontermelést és a tejmirigyek fejlődését fokozza), az L-tirozinnal (mellnövekedésért felelős hormon termelését serkenti), szójával, komlóval, árpával, jamgyökérrel, bogáncskivonattal (ami karbantartaná a hormonegyensúlyt), a mellnövesztő rágónál pedig a miroestrol és deoxymiroestrol volna a két legfőbb hatóanyag, ami "az összes növényi eredetű ösztrogén közül a legmagasabb ösztrogénaktivitást mutatja".

Elméletileg akár növeszthetne is

A megoldás tehát napi pár tabletta vagy rágógumi volna, majd örühetünk a centiméterekben, sőt akár több kosárméretben is mérhető változásnak? Prof. dr. Szabolcs István endokrinológus szerint ez azért nem valószínű: bár a fito-ösztrogéneknek lehet a mellnövekedést befolyásoló élettani hatása, nem érdemes ezt túlbecsülni.

"A mellnövekedésre az ösztrogén és a prolaktin hormonok vannak hatással. Az agyalapi mirigy prolaktin-termelése fokozható ösztrogén adagolásával, de a fito-ösztrogént tartalmazó táplálék-kiegészítők nem tartalmaznak jelentős mértékben ösztrogén hatású vegyületeket. Használatuknak így nem sok rizikója van - hacsak túl nem lépik az adagolást -, viszont hatékonyságuk is igen csekély" - mondta el a professzor a Velvetnek.

Arra azonban ő is felhívja a figyelmet, hogy mivel a táplálék-kiegészítőknél a bennük lévő hatóanyag-mennyiség nem meghatározott, sőt környezeti hatásokra még a hozzájuk használt gyógynövények hatóanyag-tartalma is eltérő - tehát bizonytalan - lehet, ha valaki mégis ehhez a megoldáshoz fordulna, mindenképp konzultáljon orvossal, és csak ismert cégtől vásároljon.

Melindának marad a kés és a szilikon

A termékek oldalain sok esetben találhatóak vásárlói visszajelzések. A cégek által közzétettek közt természetesen mindig csak pozitív tapasztalatokról olvashatunk, de magyar és külföldi, mellnövesztő tablettákat megvitató fórumokon reálisabb a kép, itt nagyon sok csalódott vásárlói visszajelzéssel találkoztunk. Ezek közül a teljes hatástalanság még a szerencsésebb eset: voltak, akik bőrüket hirtelen ellepő pattanásokról számoltak be, de olyan is, aki a mellszövetének kóros burjánzásáról. Amint Szabolcs professzor is felhívta rá a figyelmet, a tabletták tehát eltérően hathatnak nem csak hatóanyagtartalmuk, de az azt szedők hormonháztartásának állapota és érzékenysége szempontjából is, az adagolás túllépése esetén pedig rizikóval is járhatnak: az ösztrogén-túladagolás ugyanis daganatok és trombózis kialakulásához egyaránt vezethet.

"Szerintem ez borzalmasan drága ahhoz képest, hogy nem is biztos, hogy használ. Akkor inkább fizetek kb. ötször annyit, és irány a plasztikai sebész!" - írja Melinda az Erdic fórumán, és egyelőre csak egyetérteni tudunk vele. Úgy tűnik, ha valakinek tényleg akkora problémát okoz a mellmérete, még mindig a műtéti út az egyetlen biztos megoldás: úgy legalább garantáltan eredményt is kap a pénzéért.