horoszkóp

Legális üzlet idegméregből

2006.12.05. 10:21
Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a Botoxszal végzett szépészeti beavatkozás, amelynek itthoni piaca elérheti a milliárdos nagyságrendet.

Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a Botoxszal végzett szépészeti beavatkozás, amelynek itthoni piaca elérheti a milliárdos nagyságrendet. Hazánkban közel tíz éve végeznek a szerrel ránckisimító kezeléseket, bár még nem vált olyan népszerűvé, mint külföldön. Ugyanakkor a hazai plasztikai klinikákon minden második nap végrehajtanak ilyen beavatkozást, amelyet a sebészeken kívül bőrgyógyászok is elvégezhetnek.

Bénít és kisimít

A 2002-ben gyógyszerként engedélyezett Botox-injekciókkal végzett kozmetikai kezelés lényege, hogy a méreg - nagyon kis dózisban alkalmazva - elernyeszti az arc izmait, így a ráncok kisimulnak. Olyan szépséghibák kezelésére használják, amelyek a mimikai izmok öszszehúzódása révén jöttek létre.

Az egyik leggyakorbb beavatkozás

Dr. Viczián Csaba plasztikai sebész úgy véli, Magyarországon a Botox-kezelés az öt leggyakrabban végzett szépészeti beavatkozások közé tartozik. Előnye a többi plasztikai beavatkozással szemben, hogy a pácienseknek nem kell a klinikákra befeküdni, őket altatni, ugyanakkor kockázata minimális, így a magyarok körében is hamarosan keresett kezelésnek számít majd. Dr. Afsin Dehghani, a Driss Plasztikai Klinika igazgatója hozzátette, hogy főleg a médiában szereplő, népszerű személyek, valamint üzletemberek számára nyújtanak Botox-kezeléseket.

Egy idegméreg mellékhatásai

A botulinum toxin nevű hatóanyagot először az 1960-as években fejlesztették ki idegrendszeri problémák kezelésére, de az elmúlt években a szépségiparban forradalmi újításokat eredményezett. Mivel a szer alapvetően minden izmot képes megbénítani, nagyobb mennyiségben embertömegek elpusztítására is alkalmas idegméreg. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) először 1989-ben regisztrálta hatóanyagként a szem körüli izomcsoportok kezelésére (kancsalság megszüntetésére). Később pedig felfedezték, hogy a szer váratlan mellékhatásként kiegyenlítette a szemöldök közötti rácokat. A további kutatások során bizonyossá vált: egészen 120 napig ráncmentessé tehető a kezelt felület. Jelenleg Magyarországon egy injekció 30-40 ezer forintba kerül, ebből a megfelelő hatás elérése érdekében három kell egyszerre.

Nem is veszélytelen

Az eljárásnak egyes vélemények szerint nincs súlyos mellékhatása, ugyanakkor néhány esetben a kezelt terület körül apró ráncok alakulnak ki. Másik kellemetlen mellékhatásként említhető a szédülés, hányinger, valamint az úgynevezett pókerarc, tehát az illető megszabadul összes mimikai kifejező eszközétől. De megtörténhet, hogy a bénulási reakció az arc két felén nem egyformán jön létre, és aszimmetrikussá válik.

Az egyesült államokbeli plasztikai sebészek egyesületének adatai alapján 2005-ben az USA lakossága 9,4 milliárd dollárt költött szépítészeti beavatkozásokra. A Botox-kezelések száma 2000 és 2005 között mintegy 388 százalékkal emelkedett, ez az előző évben 3,8 millió főt jelentett.