horoszkóp

Levetkőztek a rádiós csajok

2005.06.29. 16:02
A Budapest rádiós lányoknak elegük van a média által közvetített hamis nőideálból, ezért ledobták a ruháikat. Fehérneműben pózoltak, hogy mindenki lássa, ők sem tökéletesek, de nem is akarnak azok lenni. A műsorvezetők és szerkesztők izgultak a kamerák előtt, de úgy gondolják, fontos dolgot cselekedtek, Szily Nóra, a Budapest Rádió egyik műsorvezetője szerint akciójuk a sokféleség dicsérete.

A Budapest Rádió ideális munkahely lehet abból a szempontból, hogy ugyanannyi nő dolgozik ott, mint férfi, sőt lehet, hogy még több is, a műsorvezető Szily Nóra szerint azonban ennek is megvannak a hátrányai. Például az, hogy aki eredetileg nem született pletykásnak, előbb utóbb az is lelkesen részt vesz azokban a beszélgetésekben, hogy ki mitől hízik és fogy, kinek milyen lapos vagy hájas a hasa, kinek mért nem tetszik a melle vagy a feneke. Egy idő után pedig a lányok a rádióból rádöbbentek, tulajdonképpen egyikük sincs magával megelégedve, sőt valószínűleg egy nő sincs magával megelégedve.

Elég a gyötrelemből!

"Egy ponton úgy döntöttünk, elég az öngyötrésből és önmarcangolásból, elég az óriásplakátok által közvetített hamis sziluettek és retusált álnők hatalmából, mi úgy akarjuk elfogadni magunkat, amilyenek vagyunk" - kezdte Szily Nóra a vetkőzés történetét. A rádiós csajok ezek után úgy döntöttek, megmutatják magukat mindenkinek, hogy ők ilyenek, és megpróbálnak azzal megelégedni, ami van. Így született meg a fehérneműs fotózás ötlete, ahol a harc valóban gyakorlati útra terelődik, hiszen a ruhák oltalma nélkül minden egyértelművé válik. A rádiós hölgyek ugyanakkor azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy semmiféle szépészeti beavatkozásnak nem vetették magukat alá a fotózás kedvéért, úgy vetkőztek a kamerának, ahogy voltak. Az ötlethez egyébként állítólag az is hozzájárult, hogy felröppent annak a híre, miszerint Tóth Vera levetkőzik egy magazinnak, majd amikor már jó sovány lesz. A Budapest Rádió munkatársai megértik, ha valaki le akar fogyni, csak azt nem, hogy mért pont egy magazin kedvért. Szily Nóra szerint mindenki izgult, hiszen senki sem szokott hozzá, hogy fehérneműben mutogassa magát, de a fotózás végül kellemesebbre sikeredett, mint várták.

A szépség jó

Szily Nóra ugyanakkor hangsúlyozta, ők nem a szép nők ellen harcolnak, hiszen a szépség ajándék. Az jó, ha valaki szépnek születik, az meg még jobb, ha úgy is marad. Nem is azt hangoztatják, hogy a nők legyenek ápolatlanok, és ne törődjenek magukkal."Azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy mindenki a saját határain belül törekedjen a harmóniára, mert ha állandóan olyan célt tűzünk ki magunk elé, amit lehetetlen elérni, az folyamatos kudarcélményt okoz. Én például tudom, hogy már sose leszek 22 éves, vagy 180 centi, éppen ezért ostobaság lenne ezután sóvárognom. Minden azt sugallja, csak akkor lehetünk sikeresek, ha szépek vagyunk, és fiatalok, ezt szeretnénk megcáfolni" - mondta el a Velvetnek Szily Nóra, aki mostanában élénken érdeklődik a férfiaknál nőképük alakulásáról. Egyelőre azonban csak pozitív visszajelzést kapott az akcióról a férfiaktól is, akik közül többen bevallották neki, saját magukon is megfigyelték, hogy alakult át bennük a média által kialakított nőideál bögyös szőkéből sportos barnává. Szily Nóra szerint a férfiak is a természetes nőket szeretik.

A pasik velük vannak

A Budapest Rádióban mostanában minden nap felmerül a vetkőzős akció témája, és a kezdeményező műsorvezetők szerint a hallgatók igen lelkesek. A Budapest rádiós lányokat férjeik és pasijaik végig támogatták, sőt többen megerősítést is kaptak, hogy férjük minden tökéletlenségükkel együtt szereti őket. "Az én párom maximálisan mellettem állt, bízik az ízlésemben, és bízik bennem. Azt hiszem 13 éve, mióta a médiában dolgozom, még nem tettem olyat, ami ízléstelen lett volna." - mondta a kétgyermekes Szily anyuka." És ez mostani akciójára is igaz, küzdelmüket már Göncz Kinga, esélyegyenlőségi miniszter is támogatja, ami szerintük annak igazolása, hogy nem egy öncélú akcióról van szó. "Ömlenek hozzánk a fotók, melyeken a nők örömmel vállalják magukat. Most azon dolgozunk, hogy az akciónak legyen folytatása, és ne törjön le a lelkesedés" - mondta el a műsorvezető, majd hozzátette, számára ez az akció a "sokféleség dicsérete".