horoszkóp

Férfias munkakultúra a brüsszeli EU-hivatalokban

2005.11.28. 11:58
Az Európai Bizottságnál a "férfias munkakultúra" számlájára írják, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség terén nincs előrehaladás a brüsszeli adminisztrációban. Az éjszakai értekezletek nem kedveznek a nőknek, a rugalmas munkaidő ellenben igen.

A biztosok ezen a héten tárgyalták meg az EU első éves jelentését az esélyegyenlőség elvének alkalmazásáról az európai közintézményekben. A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso nem tartja kizártnak, hogy a jövőben megnevezik, mintegy "pellengérre állítják" azokat az EU-hivatalokat, amelyek kirívóan megsértik a nemi esélyegyenlőség hivatalos követelményeit.

A jók és a rosszak

A Bizottság 40 részlegét tavaly arra kérték: készítsenek akcióterveket arra vonatkozóan, hogy az intézmény 27 ezer alkalmazottjának nemi hovatartozástól függetlenül egyenlő esélye legyen bizonyítani rátermettségét a napi munkában és a hosszabb távú karrierépítésben. A részlegek közül 18-nál nem készítettek semmiféle tervet, így természetesen nem sikerült eredményt elérni az ügy érdemi részét illetően sem. Olyan kiemelt részlegek, mint a Bizottság kereskedelmi vagy jogi osztálya, a sajtó és kommunikációs részleg, még választ sem küldtek a terv elkészítését elrendelő utasításra.

A "jó" részlegek, mint például a regionális politikával, a munkaüggyel, az egészségüggyel, a versenyhelyzettel és a pénzügyekkel foglalkozó osztályok, proaktív elképzeléseket dolgoztak ki, őket példaként említi Barroso.

Diszkriminál az éjszakai értekezlet

A Bizottság munkájában komoly gondot jelent a hosszú munkanapok kultúrája, ami óhatatlanul diszkrimináció a nőkkel szemben. A férfiak ugyanis sokáig dolgoznak, gyakran késő éjszakába nyúló értekezleteket tartanak, és ez lehetetlenné teszi a családjukról gondoskodó nők helyzetét.

Huszonhét helyett huszonhárom százalék nő

Az EU brüsszeli központjában előírás, hogy a felső szintű vezetők közül legalább hétnek nőnek kell lennie - jelenleg ez sincs így, csak öt vezető nő. A középvezetők között a nők aránya 27 százalék kellene, hogy legyen, ez az arány jelenleg 23 százalék. És hogy javulás egyhamar nem várható, azt jól mutatja, hogy a középvezetői tisztségre kiírt pályázatok esetén a jelentkezőknek csupán 17 százaléka nő.

A férfiak is szeretik a rugalmas munkaidőt

Az elmúlt időszakban a bizottsági apparátus munkarendjét megváltoztatták, kevesebb értekezletet tartanak, s immár lehetőség van arra, hogy az alkalmazottak rugalmasan osszák be munkaidejüket. A változtatás érdekes tanulságokkal járt, például kiderült, hogy a rugalmas munkaidő lehetőségét a férfiak is szívesen kihasználják annak érdekében, hogy többet legyenek családjukkal.