Az idősebb nőket is sújtja a bulimia

MTI
2004.03.12. 17:01
Jóllehet a bulimia továbbra is túlnyomó részt fiatal lányokat sújt, szakértők a harmincadik évüket betöltött nőket - az örökös fiatalság utáni vágyakozás következtében - új rizikó csoportnak tekintik - jelentette a münsteri Christoph Dornier pszichoterápiai klinika.
A gond előidézői között lehetnek az öregedéssel járó problémák és a hormonális változások. Sokan az érintett nők közül már fiatal korukban is evési zavarokkal küszködtek.

"Nehéz az evési zavarokat teljesen meggyógyítani. Konfliktus helyzetekben évekkel később is újra felléphetnek"- mutatott rá Birgit Mauler, a klinika vezető pszichológusa.

Nem diagnosztizálják

Megnehezíti a helyzetet az is, hogy az ilyen betegségeket idősebb nőknél nem is diagnosztizálják, mivel a kezelő orvosok egyáltalában nem számolnak ezzel a lehetőséggel. A megöregedéstől való félelem és a hormonális változás mellett az evési problémát előidézheti a házasság válsága, amikor a nő vonzereje kérdőjeleződik meg.

Okozhatja identitásválság a szülők elvesztése után, vagy az úgynevezett "üres fészek szindróma", amikor a gyerekek kirepültek a családi fészekből. Ilyenkor a nők úgy érzik, hogy életük céltalanná vált, evési magatartásukkal belső konfliktusokat próbálnak megoldani és közben egyre jobban hatalmába keríti őket a kóros szokás.

A következmények súlyosak: fogyási szenvedély esetén életveszélyes alultápláltság fenyegeti a nőket, a bulimiát gyakran kíséri súlyos depresszió és öngyilkossági kísérletek sora, és a betegség fokozza a nyelőcsőrák kockázatát is.