George Bush amerikai elnök "minden lehetséges jogi eszközzel" meg kívánja akadályozni, hogy az Egyesült Államokban engedélyezzék azonos nemű párok házasságkötését.
Massachusetts állam legfelsőbb bíróságának szerdai állásfoglalása szerint ebben az egy államban törvényes házasságot köthetnének homoszexuális párok.

"Veszélyben a házasság szent intézménye"

Erre reagálva Bush kijelentette, hogy "a házasság egy férfi és egy nő szent köteléke. Ha bírák másféle nézetet akarnak ráerőltetni az emberekre, akkor nincs más választás, mint módosítani az alkotmányt."

Az azonos neműek házasságát ezentúl törvényesnek kell nyilvánítani a bostoni főbírák állásfoglalása szerint. A bírói testület felszólította a helyi parlamentet, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a vonatkozó törvények megváltozatása érdekében.

Ha ez megvalósul, Massachusetts lesz az első amerikai szövetségi állam, amelyben az azonos neműekhez vonzódó férfiak és nők nem csupán bizonyos jogokat kapnak házasságszerű kapcsolataik esetén, hanem törvényesen szabályos házasságot köthetnek.

A katolikusok is ellenzik

A Kathpress katolikus hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Massachusetts állam kormányzója, Mitt Romney is bírálta a bírósági határozatot. Úgy vélte, hogy egy ilyen nagy horderejű kérdésből nem helyes kihagyni az állampolgárokat és néhány bíró döntő szerepére hagyatkozni.

Nem veszélyesek

A homoszexuálisok érdekeit védő Lambda szövetség szóvivője így reagált a történtekre: "Elképzelhető, hogy a homoszexuális-ellenes csoportok eredményeket érnek el az alkotmány megváltoztatásában. Később viszont ők is látni fogják, hogy a törvényesen házas, azonos nemű párok semmiféle veszélyt nem jelentenek a társadalomra."