Sztárok az objektív túloldalán

2004.03.19. 16:02
"Az objektív túloldalán" avagy "Ahogy a sztárok látják a világot" címmel 80 világsztár és 12 hazai híresség fotóiból nyílik kiállítás március 23-tól két héten át a WestEnd City Center Millenium udvarában és a környező sétányokon. A jótékonysági árveréssel egybekötött kiállítás a Vöröskereszt és a Canon közös szervezésében London, Párizs, Stockholm és Milánó után Budapesten is betekinthetünk abba, hogy a sztárok hogyan látják a világot.
A magyar hírességek közül kiállít: Alföldi Róbert, Bochkor Gábor, Boros Lajos, Erős Antónia, Hernádi Judit, Kásás Tamás, Kovács "Kokó" István, Pálffy István, Presser Gábor, Szentpéteri Csilla, Szőke Zoltán és Szulák Andrea. Fényképeiket a "Remény és inspiráció" témakörben alkották meg, és fejenként átlag öt fotóval járulnak hozzá a licit sikeréhez.

Külföldi sztárok fotói
Mindannyiuknak vagy két hónap állt a rendelkezésére, hogy a kölcsönkapott gépekkel eljátszadozzanak. A sztárok, akiket megkérdeztünk, nagy örömmel fogadták ezt a kihívást, főként, mert a képek elárverezéséből befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt számlájára utalják majd, konkrétan a szervezet ifjúsági programját támogatják vele.

Kovács 'Kokó' István

Híres bokszolónk hat képpel képviselteti fotótudományát, amely nem tekint vissza nagy múltra. "Amikor ez a jótékonysági kezdeményezés megtalált, akkor vettem pár könyvet, meg egy profi kamerát" - nyilatkozta a profi bokszolóból vált amatőr fotós a Velvetnek. "Nem megyek a téma után, hanem a téma talál meg engem. Nálam a fotózás a digitális kamerák elterjedésével kezdődött."

Kokó más jótékonysági rendezvényeket is támogat jelenlétével. Az itt szereplő hat kép többsége a pécsi Játszótér rendezvénysorozaton készült, amely fogyatékos fiatalokat segít. Kokó két képén is egy alkar nélküli középkorú férfit ábrázol, akinek az élete a ping-pongozás. Felkarja végéhez bőrszíjakkal rögzített ütőjével csodákra képes. Mint megtudtuk, az egyik rendezvényen Kokó is megmérkőzött vele, aki amúgy ügyes pinyós, de a testi fogyatékos bácsitól ő is kikapott.

Kokó másik képén a hatéves Szabó Danika rúgja a bőrt. Ennek a képnek az érdekessége, hogy a Csillaghegyi Tornaegylet előkészítő mérkőzésén ő volt a legfiatalabb játékos, és megörökítése pillanatában Danika élete első tizenegyesét lövi.

A bokszos képen Erdei Zsolt és Julio Cesar Gonzales januári meccsén készítette szokatlan szögből, ahonnan csak ő láthatta a meccset. Ez a kiállítás mottójára reflektál, tehát megmutatja, hogy lát a sztár.

Szulák Andrea

Híres magyarok fotói
"Az egyik fotó Olaszországban készült a szabadságomon, síelés közben, a másik pedig a madáretetőmet ábrázolja" - nyilatkozta Andrea a Velvetnek. "Az volt a tervem, hogy a madarakat is lefényképezem, akik odajárnak enni, de nem sikerült őket elkapnom. Hobbiszinten máskor is szoktam fotózni, de kiállításon még soha nem szerepeltek képeim, ez az első alkalom. Erre a rendezvényre a Canon kért fel, a tőlük kapott géppel fotóztam".

Erős Antónia

A csinos bemondónő fotóalbumából négy képet választott ki a zsűri. A Velvetnek elmesélte, hogy a többiekhez hasonlóan ő is kezdő fotós, de nagy élvezetet okoz neki a képeket elkészíteni. Az egyik fotón egy édes kislány játszik egy műanyag spirállal. A többi három Ausztriában készült. Antóniára vizuálisan nagy hatást tett a Swarovsky kristálygyárban tett látogatása, innen származik két képe is. Az áltata készített tájkép egy Pécs feletti dombról készült.

A külföldi sztárok

A szervezők világszerte a divat, a sport, a zene, a filmművészet, a képzőművészet és az irodalom legismertebb képviselőit kérte fel, hogy készítsenek olyan képeket, amelyek kifejezik, hogy ők hogyan látják a világot, illetve örökítsék meg azokat a pillanatokat, amelyek leginkább inspirálják őket. A kiállítás látogatói többek között William Gibson, Pj Harvey, Vivien Westwood, Angelina Jolie, Nicole Kidman és David Coulthard fotóit is megtekinthetik.