Jön a 3500 dolláros hipoallergén macska

2006.10.03. 18:34
Vége a hagyományos cirmosok és kormosok egyeduralmának, hamarosan piacra dobják a hipoallergén macskát - egyelőre csak Amerikában. A borsos áron kínált cicusok macskaszőr allergiás macskabolondoknak készülnek. Czeizel Endre genetikus inkább a sokgyermekes családokban és hosszú szoptatásban látja az allergiamentes jövőképet.
A macskaszőr-allergiás állatbolondok sincsenek megfosztva többé a dorombolástól, ugyanis Amerikában kitenyésztették a hipoallergén cicát, amely nem könnyezteti meg a macskaszőrre allergiásokat. A különleges cicus nem kopasz, van bundája olyan színben és hosszúságban amilyet csak szeretnénk, ellenben hiányzik az a fehérje a nyálából, amely egyre többek számára okoz elviselhetetlen tüneteket.

A magyar cirmosnak nincsen párja

A jövőre piacra kerülő hiánypótló terméknek megkérik az árát: az előzetes hírek szerint példányonként 3500 dollárt kell érte fizetni, így nem valószínű, hogy Magyarországon belátható időn belül kiszorítsák a hagyományos cirmosokat és kormosokat.

A Zuglóban élő Császár Adriennek is nélkülöznie kell még egy darabig a macskák társaságát, bár nagyon fájlalja a hiányukat. Adrienn tizenöt éves kora óta nem tud egy légtérben tartózkodni macskákkal, noha gyerekkorában volt cicája és ma is imádja őket. - Az egész úgy kezdődött nagyon megfáztam a tizenhat fokos Balatonban. A nátháról pár évvel később kiderült, hogy nem az. Azóta több dologra vagyok allergiás, köztük a macskára is. Fél órát bírok ki olyan lakásban, ahol cicák is laknak, azután fulladni kezdek. Ha megsimogatok egyet, azonnal kezet, arcot kell mosnom.

Tíz évig is mérgezi a levegőt

Sokan járnak hasonló cipőben. Az emberek húsz százaléka szenved valamilyen allergiától, közülük minden harmadik macska miatt - mondja Muraközy Györgyi, a Szent Imre Kórház allergológus főorvosa. Aki eddig macskával osztotta meg otthonát és kitört rajta a kór, jobban teszi, ha elköltözik. Hiába takarítja fel az állat által széthullajtott szőrt, az allergia oka nem ez, hanem egy a nyálban található fehérje, amely szétszóródik a lakásban, megtapad mindenhol és lebeg a levegőben még tíz évvel később is. Ugyanakkor gyógyszerekkel kordában lehet tartani a tüneteket. Havonta átlagosan 3 ezer forintba kerülnek a tabletták.

Czeizel és a kilőtt gének

Czeizel Endre

Czeizel Endre genetikus nem hallott a hipoallergén macskáról, de teljesen reálisnak tartja a hírt. A szóban forgó macska kétféle módon is előállítható: tenyésztéssel és génmódosítással.

- Ki lehet lőni a bizonyos élettani funkciókért felelős géneket - mondja a szakember. Ugyanakkor Czeizel Endre nem biztos benne, hogy hosszú távon helyesek ezek a beavatkozások, hiszen az ember így egyetlen pillanat alatt módosíthatja azokat a tulajdonságokat, amelyek évezredek alatt válogatódtak ki a természet által.

Sok szopással kivédhető az allergia

Czeizel Endre más módszert ajánl a macskaallergia ellen: a családok vállaljanak minél több gyereket és édesanyjuk szoptassa őket legalább egy évig.

Az allergiára való hajlam genetikailag öröklődik, de csak az esetek negyven százalékában fejlődik ki a betegség. Akik életük első évében édesanyjuk tején nevelkedtek, azoknál tíz százalék az esélye, hogy allergiások legyenek valamire, például macskára. Az egykék is sokkal inkább ki vannak téve az allergiának. Czeizel Endre magyarázata szerint azért, mert a gyerekek "egymás szájából eszik a kaját", a nyálban lévő laktobacilus pedig védettséget ad az allergia ellen.