horoszkóp

A műmellú nők gyakrabban lesznek öngyilkosok

2006.09.22. 16:31

A mellmegnagyobbító műtét és az öngyilkosság között lehet összefüggés, derült ki egy 15 évig tartó vizsgálatból, melyet az American Journal of Epidemiology jelentetett meg.

Egészségesebbek, de labilisabbak

Jacques Brisson és Louis Latulippe, a québeci egyetem kutatói, 24 600 mellműtéten átesett nő adatait hasonlították össze olyan nők adataival, akiken nem végeztek beavatkozást.

A vizsgálat kimutatta, hogy az általános egészségügyi mutatóik ugyan jobbak voltak azoknak a nőknek, akik jártak már plasztikai sebésznél, de sokkal hajlamosabbak voltak a mentális betegségekre.

26 százalékkal alacsonyabb volt például a rákos megbetegedések száma a megműtött nők csoportjában, ezt azonban az orvosok elsősorban annak tudták be, hogy a mellplasztika miatt eleve kisebb például a mellrák valószínűsége, másrészt más társadalmi rétegből kerülnek ki azok a nők, akik megengedhetnek maguknak egy ilyen műtétet.

Alaposabban kellene megvizsgálni őket

Ezzel szemben viszont az is kiderült, hogy sokkal rosszabb lelki állapotban vannak a megműtött nők. A kutatók szerint 73 százalékkal magasabb volt az öngyilkossági hajlam azoknál a nőknél, akik melleiket megnagyobbítatták. De magas volt a depressziósok és az önbizalomhiányban szenvedők száma is.

A két kutató ezért azt javasolja, hogy alapos mentális vizsgálatnak tegyék ki azokat a nőket, akik szépészeti műtéten szeretnének átesni.