horoszkóp

Csador és csóktilalom Iránban

2005.07.28. 13:59
Fejkendőt hordanak, szerelmi tilalmak között élnek, de rengeteg szépítőszert használnak és divatot csinálnak a plasztikai műtétből. Az iráni lányok - mint erről cikkünk szerzője a helyszínen győződött meg - keresik a modern társadalom felé vezető utat.

Az útikönyvek utasításait betartva, fekete, bokáig érő tunikában, arcomat szabadon hagyó fekete fejkendővel, zavartan várakoztam a teheráni repülőtér útlevél-ellenőrzési pultjánál. Felkészült turistaként - főleg nőként - számtalan negatív elképzelésem volt a perzsa társadalomról. "A valóság azonban árnyaltabb" - ezzel fogadott a két éve Teheránban élő vendéglátó barátom.

A fátyol és a hedjab (fejkendő) viselése a kilenc év feletti nők számára 1979 óta, az Iráni Iszlám Köztársaság megalakulását követően vált kötelezővé. Az utóbbi években azonban a nők ruházata bátrabbá vált, egyre többen hordanak színes, legalább a feneket eltakaró tunikát, vagy divatos ballonkabátot nadrággal és olykor hímzett, flitteres fejkendőt. Az európai szemnek megnyugtatóbb látvány ez a külső változás. Igéző, barna mandulaszemek erőteljesen sminkelve, szépen ívelt, telt ajkak, lazán megkötött fejkendő, napszemüveg 1994 óta hivatalosan engedélyezve - egy pillanatra valamelyik hatvanas évekbeli film képsorai peregnek szemünk előtt a kevésbé konzervatív teheráni városrész forgatagában.

kényelmetlen viselet

A csadorviselet azok számára előírás, akik az iszlám siíta vallás szerint élnek, és a szentjeik, mártírjaik sírjainál imádkoznak vagy a temetőkbe látogatnak. A csador a létező legkényelmetlenebb viselet. Óriási, négyzet alakú lepel ez, amelyet a nők a fejükre terítve, legtöbbször a fogukkal összefogva igyekeznek magukon tartani, és közben a gyerek kezét fogni, bevásárolni, közlekedni. A hivatalokban kizárólag sötét, hosszú tunikában és az állnál zárt fátyolban dolgozhatnak a gyengébb nem képviselői.

Az egyetemisták 56 százaléka lány, ami éppen azzal magyarázható, hogy a szülők biztonságban érzik a lányaikat az iskolákban, hiszen a ruházatuk mindent elfed. Ettől függetlenül a fiatalok többsége azért jár egyetemre, hogy ismerkedhessen! - meséli beszélgetőtársam, Bahareb, teheráni joghallgató. Iránban nincsenek szórakozóhelyek, és az alkohol tilos (börtön is járhat érte). Ezért az ismerkedésre elég kevés lehetőség van: néhány teázó, a mozi félhomályban úszó termei vagy a házibuli - ez utóbbi a legbiztonságosabb, ahova "finglish"-ül, azaz fárszi (perzsa) és angol keveréknyelven invitálják egymást. És persze, az utca! Teheránban három egyirányú randiutcáról susmorog mindenki. Hétvégén (csütörtök-pénteken) este a kalandra vágyók autókba zsúfolódva, közlekedési dugókat okozva tömörülnek ezekben az utcákban. Szorosan egymás mellett haladnak, lehetőséget nyújtva a másik autóban ülők mustrálására, megfelelő esetben a telefonszámcserére.

Az iráni nők vezethetnek autót, de motorkerékpárt nem. A buszokra a nők hátul, a férfiak elöl szállhatnak fel. Teheránban három metróvonal szeli át a város déli részét, itt már koedukált szerelvényeken utazhatnak, de a nők számára fenntartják az első kocsit. Állítólag azért, hogy megkíméljék őket a férfiak szemtelenkedéseitől, molesztálásaitól.

Tilos a puszi

A különböző neműek nem érinthetik meg egymást, nyilvános helyen nem engedélyezett a kézfogás és ne adj' isten, egy örömpuszi. A házasság előtti szexuális kapcsolatot a törvény bünteti. Ha a vallási rendőrség egy lányt tetten ér, jobbik esetben írásos nyilatkozatban vállalnia kell, hogy felhagy "prostituálásának" gyakorlatával, rosszabbik esetben szüzességi vizsgálaton esik át. A fiatalok nagy része óvatosan fittyet hány a tiltásokra. A változtatni akarás nagyobb erővel él bennük, mint a félelem.

Kozmetika és orrplasztika

Az iráni nők nagy gondot fordítanak az arcukra, mivel ez az egyetlen látható testrészük. Ehhez a legkülönfélébb kozmetikai készítmények közül válogathatnak, a bazárban és újabban a bevásárlóközpontokban elképesztő mennyiségben hozzájutnak mindenhez. Az arc hangsúlyos festésén kívül az irániak a plasztikai sebészettől sem riadnak vissza. Ma már státusszimbólummá vált sebtapasszal az orron sétálgatni, sőt a kelleténél tovább hordani a kötést, hogy mindenki lássa, az illető szépészeti műtéten esett át. Az orrplasztikán kívül az áll, a járomcsont és a mell arányosabbá alakítása a legkedveltebb. Mindez 350 eurótól elérhető, ismert orvos esetén viszont akár 7000 euróba is kerülhet. E divat követői között találhatunk férfiakat is, akik az orrplasztika mellett a legutolsó irányzat szerint öltözködnek.

A cikk teljes változata a júliusi Elle magazinban olvasható.