horoszkóp

Kockázatos a császármetszés a magzat számára

-b-
2006.09.07. 15:14
A császárral világra jött újszülöttek háromszor nagyobb eséllyel halnak meg az első hónap során, mint természetes úton született társaik, derül ki a BBC által közölt amerikai kutatásból. A szerzők szerint az 5,7 millió élveszületés vizsgálatával készített tanulmány következtetése különösen annak fényében érdekes, hogy manapság egyre több nő kifejezetten kéri, hogy végezzenek rajta császármetszést.

Angliában minden ötödik baba császárral születik, és ez az arány Magyarországon is hasonló. Míg azonban a szigetországban az anya kérésére is végeznek császármetszést, hazánkban azonban csak akkor, ha ez szakmailag indokolt. "Császármetszést olyan esetben végzünk, amikor a magzatot jobb állapotban segíthetjük a világra, mint hüvelyi úton" - fogalmazott Dr. Szabó István professzor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke a Magyar Orvos című lapnak.

Sokkal veszélyesebb

Míg az 1998 és 2001 között császárral világra segített babák körében 1,77 volt az ezer élve születésre jutó halálozás, a vaginális úton világra jöttek körében ez csak 0,62 volt, derül ki a Birth (születés) szaklapban közölt tanulmányból. A szerzők ugyanakkor nem vonták be vizsgálódásuk körébe a halva született magzatokat: ha a statisztika készítésénél ezt is figyelembe vették volna, akkor a vaginális szülések kockázata közelebb került volna a császáréhoz. A tanulmány készítői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a kockázat mindkét esetben igen kicsi.

A kutatók úgy vélik, hogy a vajúdás folyamata segít felkészíteni a magzatot a méhen kívüli életre. Amellett, hogy kipréseli a folyadékot a tüdejéből, a vajúdás során olyan hormonok szabadulhatnak fel, mely a tüdő működését segítik.

A császármetszést egyébként nem véletlenül csak indokolt esetben végzik. A beavatkozás nemcsak a magzat számára jelent kockázatot: a nemzetközi statisztikák szerint a császármetszés anyai halálozása 3-7-szer magasabb, mint a hüvelyi szülésé, mondta el Szabó professzor a Magyar Orvosnak.