horoszkóp

Császár után kevésbé szülnek újra a nők

2005.08.04. 13:45
Egy kutatás szerint a császármetszéssel szült nők kevésbé vállalnak második gyermeket, mint a gyermeküknek természetes úton életet adó anyák.

Az Aberdeeni Szülészeten 17 éven keresztül 1980 és 1997 között követték figyelemmel 25 371 náluk szült anyát. A 17 év alatt azt találták, hogy a sebészeti beavatkozással szült nők 66.9 százaléka vállat újabb gyereket, míg a természetes úton szült nőknél ez az arány 73.9 százalékos volt, írja a BBC.

Sok a császármetszés

Több szakember már eddig is hangsúlyozta, hogy az orvosoknak nem ártana figyelembe venni a császármetszés lehetséges jövőbeli következményeit, és amikor csak lehet, természetes úton világra segíteni az újszülötteket. Ennek ellenére a császármetszések száma egyre növekszik, pedig a természetese szülésnél sokkal kevesebb komplikációra kell számítani, és a felépülés is gyorsabban történik.

Többet várnak

A brit Szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban (British Journal of Obstetrics and Gynaecology) megjelent tanulmány szerint ráadásul azok a nők, akik végül vállalnak második gyermeket a császármetszés után, többet várnak az újabb gyermekáldással, mint a természetes úton szült nők. Utóbbiak ugyanis átlagosan 32 hónap múlva szültek újra, míg a császármetszést tapasztalt nők 36.3 hónap múlva. Az orvosok szerint az eredmények szempontjából mindegy volt, hogy a császármetszés tervezett, vagy spontán volt-e. A 17 év alatt az orvosok azt is megfigyelték, hogy császármetszés után több komplikáció lépett fel a második terhességnél.

"Ez a kutatás egyértelműen kimutatja az összefüggést a szülés módja és a későbbi terhesség között, és ellenpontként szolgálhat, az egyre növekvő császármetszésekkel szemben." - mondta el Jill Mollison, a kutatás vezetője.