A héten kerül az országgyűlési bizottságok elé az osztrák mintán alapuló, családon belüli erőszak visszaszorítását célzó törvényjavaslat, mely kitiltaná otthonról az erőszakoskodót. A civil szervezetek növelnék a kitiltás időtartamát és azt szeretnék, hogy a rendőrség azonnal döntsön az ilyen ügyekben.
Egy tavalyi országgyűlési határozat döntött a családon belüli erőszakot büntető törvény megalkotásáról, ám a jogalkotó munka lassan halad. A készülő jogszabályt a héten az illetékes parlamenti bizottságok tárgyalják. Az országgyűlés napirendre veszi a törvénytervezetet és előreláthatólag jövő hétfőn kezdi meg annak általános vitáját, mondta el Korózs Lajos, az MSZP Szociális munkacsoportjának tagja a hétfői sajtótájékoztatón. A kormány által az idén tavasszal beterjesztett javaslatot a parlament várhatóan júniusig elfogadja.

Öt napra el kell költöznie

Tekintse meg képeinket!
A törvényjavaslat értelmében ideiglenes távoltartást a rendőrség rendelhet el közigazgatási határozattal, amely szerint a bántalmazó köteles a közös lakást elhagyni és a bántalmazottól magát távol tartani minimum öt, maximum tíz napig. Távoltartó határozatot a bíróság legfeljebb hat hónapra hozhat, polgári peres vagy büntető eljárás keretében - közölte a parlament szociális bizottságának alelnöke.

Az ideiglenes távoltartást a rendőrség egy formanyomtatvány kitöltésével - akár helyszíni intézkedés nélkül is - 24 órán belül rendeli el. az elsőfokú határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, lehet ugyan bírósági felülvizsgálatot kérni, ám annak nincs halasztó hatálya.

Fenyegetés, kényszerítés

A törvény többek között pontosítja, hogy mi minősül családon belüli erőszaknak illetve ebből a szempontból kik számítanak a családnak. A mostani verzió szerint a bántalmazott lehet családtag, volt házastárs, volt élettárs, gyámság vagy gondnokság alá vont személy, de még közös háztartásban rendszeresen illetve időszakonként együtt élő más személyek is.

Erőszaknak minősül a tettleges bántalmazás vagy fenyegetés, a nemi önrendelkezés megsértése, közösülésre vagy fajtalankodásra való kényszerítés vagy ezzel való fenyegetés, illetve az ezekre való kényszerítés.

Szintén erőszaknak minősül a személyi szabadságtól való megfosztás, és a biztonságos életvitelbe való beleavatkozás. Azzal is erőszakot követnek el, akiket családtagjaik emberi méltóságukban rendszeresen és súlyosan megaláznak. Az erőszak dolgok megsemmisítésével illetve megrongálásával is megvalósulhat az új törvény szerint.

Kevesellik

Herman Judit, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) képviseletében a tájékoztatón elmondta: több civil szervezettel együtt kevésnek tartják az ideiglenes távoltartásnál megszabott minimális öt napot, azt véleményük szerint legalább tíz napban kellene meghatározni, azonnali rendőri intézkedéssel, és nem a javaslatban szereplő 24 órán belül.

Az eddigi tapasztalatokról elmondta: külföldi - például ausztriai vagy spanyolországi - példák azt mutatják, a távoltartás "nem mérgesíti el a helyzetet a házastársak között hanem javít azon, és a későbbiekben megkönnyítheti a válás folyamatát". A megkérdezett nők túlnyomó többsége nem bánta meg, hogy így kapott segítséget.

A GYISM is kampányol

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYSIM) sajtóreferense, Szigetvári Viktor a Velvetnek elmondta, hogy a kormány több tárcájának bevonásával folytatnak társadalmi felvilágosító kampányt. A 70 millió forintos reklámhadjárat célja, hogy a családon belül elkövetett erőszaktételek jelenlétére, és hihetetlen sűrűségére hívják fel a magyar társadalom figyelmét.

"A családi erőszak társadalmunk problémalistáját vezeti. Főleg azokhoz szeretnénk szólni, akik otthon inkább felhangosítják a televíziókészüléket, amikor hallják, hogy a szomszédban a férj üti az asszonyt. A jelenséget ki kell mozdítani a mostani látenciából, és el kell érni, hogy az emberek beszéljenek erről a dologról. Ezért sokkoló hatású képek által szeretnénk szembesíteni az emberek legszélesebb körét ezzel a problémával" - mondta el a Szigetvári. A hat hetes kampányt a televízióban és a rádióban, mint fogalmazott, "a két legköltséghatékonyabb médiumban" sugározzák.