Piringer Patrícia jó nőnek tartja magát, mert jól érzi magát a bőrében, használja az adottságait, és nincs szüksége az állandó visszajelzésre. Szekeres Nórának férfi kell ahhoz, hogy jó nőnek tartsa magát, és a gyerekei visszajelzése ahhoz, hogy jó anyának. Dr. Csernus A Nő című könyvének bemutatóján médiaszereplők elemezték sajátmagukat.

„Tegye fel a kezét, aki jó nőnek tartja magát”- fordult a sajtó képviselőihez Dr. Csernus Imre legújabb, A Nő című könyvének bemutatóján, és összesen hárman jelentkeztek, de egyikük a pálmák mögött, így keze a növénybe olvadt. A többség valószínűleg felismerte, ebben a helyzetben az a nyilvános válasz, hogy „azért vagyok jó nő, mert sokan akarják a feszes testem”, nem lenne elég szofisztikált.

Karácsony előtti önismereti hullám

Csernus és a celebnők

A pszichiáterben áltagosan kétévente felgyülemlenek a gondolatok a társadalmi kompenzációs eszköztárról, hárításokról, kapcsolati játszmákról, és ezúttal ezeket a nemiségen keresztül a karácsony előtti önismereti hullám részeként mutatja be. A könyvet megjelentető Jaffa kiadó nem hagyományos sajtótájékoztatót szervezett, hanem Csernus már több fórumból ismert munkamódszeréhez kapcsolódva kerekasztal beszélgetést szervezett olyan ismert nőkkel, mint Szekeres Nóra, Szily Nóra, Piringer Patrícia és olyan szűkebb körben ismert nővel, mint Horváth Vanda az MTV főszerkesztője.

A két és az egy növénybe olvadt jelentkező közül a pódiumon ülők megkértek egyet, a Nők Lapja Cafétól érkezett Kibelbeck Marát, indokolja, miért tartja magát jó nőnek. Az újságírónő arra tért csak ki a pódiumon, hogy vállalja és jól érzi magát, amikor pedig a félelmeiről kérdezték, annyit mondott, fél a tűztől. Jónősége egyetlen módon nem teljesedett ki, hogy a harmincas évei elején jár, és még nem szült gyereket.

Szily Nóra kérdezi Piringer Patríciát

- Te jó nőnek tartod magad, Patrícia?

- Igen.

- Miért?

- Azt hiszem, azért, mert jól érzem magam a bőrömben. Ezt pillanatról, pillanatra tudom megélni. Gyerekkoromtól fogva érzem és tudatosan használom az adottságaimat, nem feltétlenül testi adottságokra gondolok, hanem leginkább a kisugárzásra. Ha egyedül is voltam, partner nélkül, akkor is ki tudtam használni az életet. Engem fel tud vidítani, magabiztossá tud tenni a napsütés, az eső is akár, egy másik ember mosolya.

- Vannak kételyeid magaddal?

- Folyamatosan analizálom magam. Anélkül nem tudna fejlődni az ember, hogy ne kérdőjelezné meg a saját dolgait. Ha ezt visszaigazolja valaki, a jót és rosszat, akkor válik teljessé a kép és akkor nem lesz görbe a tükör.

Szily Nóra utálja a karcsú női aktot

A különös eseményt az Alexandra könyvesházban tartották, ahol az újságírók a sajtópéldányba csúsztatott bón ellenében kaphattak egy csésze kávét vagy egy teát, és kedvük szerint pszichodráma-kurzussá bővíthették volna a beszélgetést, de erre senki nem vállalkozott. Szily Nóra aktívan kezdeményezte, hogy személyes tapasztalatokat osszanak meg a résztvevők, aztán a pódiumon ülőket analizálta. Elsőként azt jegyezte meg, hogy a könyv borítóját készítő Nádor Péter festőművész női aktot ábrázoló képe karcsú, fiatal nőt mutat, és ezt ő utálja.

Szily az igazi szépség kampány egyik képviselője volt, álláspontját a stilizált címlaplányok által közvetített ideálról nagyjából ismerhetjük, beszélgetőtársaitól azt kérdezte, saját magukat jó nőnek tartják-e. Hogy magát milyen nőnek tartja, arra nem tért ki. Mindeközben Dr. Csernus szelíden figyelte a beszélgetést, a tévéből már ismert provokatív stílusát pihentetve.

Patrícia jó nő

Piringer Patrícia a Viva volt műsorvezetője jó nőnek tartja magát, mint elmondta, jól érzi magát a bőrében, akkor is élvezni tudja az életet, ha nincs partnere, és használja az adottságait. Harmonikus énképéhez férfi sem kell feltétlenül.

„Nekem kell férfi, hogy jó nőnek érezzem magam”- vette át a szót Szekeres Nóra. „Lehet, hogy nem vagyok elég erős, hogy önmagamban megálljam a helyem. Visszacsatolásra maximálisan szükségem van, ugyanúgy, ahogy a gyerekeimtől is. Éreznem kell, hogy szükség van rám, jó anya vagyok. Igen, valószínűleg gyengébb vagyok”- mondta a Tv2 Favoritjának műsorvezetője, akinek azzal a gondolatával, hogy gyengébb lenne, nem értünk egyet.

Konfrontáció az életem

Csernus és a celebnők

Piringer Patrícia a hagyományos értelemben vett erős egyéniségek közé tartozik.”Folyamatos konfrontáció az életem. De az életünk nem lehet folyamatos harc, van, amikor meg kell nyugodni és sokaknak a problémája, hogy ez a balansz nem mindig születik meg”- fejtette ki a Lumu sajtóreferense. Csernus kifejtette, az állandó konfrontációt nem tartja jó konfliktuskezelési stratégiának, de ezt a makacs ember nehezen tudja felmérni.

Némi hiányérzetünk volt, mert ha már az alapokról indultak a meghívottak, azt is tisztázhatták volna, a nemi szerveken kívül miből következtethetünk egyértelműen arra, hogy egy ember férfi-e vagy nő. A beszélgetésből azt sem tudtuk meg, min dolgozott még a győri focisták pszichológusa, Dr. Csernus azóta, hogy két éve karácsonykor megjelentette a Ki nevel a végén? című könyvét. Médiaszerepléseit csökkentette, azokat sajátos módon válogatja meg. Néhányan furcsállották, hogy nemrég éppen az Esti Frizbiben jelent meg, ahol Gáspár Beának mondta el a véleményét arról, mennyire hiteltelennek találja a kijelentéseit a válási szándékáról.

Jó, ha a férje kapcarongynak használja?

Ahogy belelapoztunk a könyvbe, láthattuk, a pszichiáter írói stílusa változatlan, ugyanolyan nyers, és amit szóban emelkedett hangon jelent ki, azt írásban felkiáltójellel hangsúlyoz. Továbbra sem kerüli a vulgáris kifejezéseket, sőt ki is emeli azokat, mert az üzenetek rögzítésének jó módszerének tartja.

„Meg lehetne kérdezni kedvesen is, de általában célravezető azt kérdezni, hogy asszonyom, miért jó magának, ha a férje kapcarongynak használja?”- említett egy példát Dr. Csernus, akinek Szekeres Nóra gondolatairól is eszébe jutott egy kezeltje. Egy negyvenöt éves nőről beszélt, aki miután felnőtt a három gyereke, rájött, a feleség és anyaszerepben úgy jeleskedett, hogy szolgát csinált magából. „Amikor ezt a könyvet olvastam, arra gondoltam, jövőre megugranak majd a válások”- vázolta fel pesszimista jövőképét az esemény vége felé Szekeres Nóra.

Szily Nóra kérdezi Dr. Csernust

- Milyen a jó nő?

- Ha a könyvem borítóján található képre nézek, a tűz jut eszembe. A jó nőben ott van a tűz.

- Ha én is a borítóra nézek, egy karcsú, fiatal nőt látok. Pont ezt utálom. Hogy a szépség fogalma nagyon szűkre szabott mostanság. Ez a nő sokak számára nem tükör.

- Ez a mostani nőideál megfogalmazása. A mai ember abból főz, amije van.

- És attól is szenved.

- Akkor szenved, ha bizonyos dolgok nincsenek megfogalmazva.

- Mi a bajod a nőkkel, Imre?

- A nőkkel az a baj, hogy nincs annyi önbizalmuk, mint amennyit mutatnak.

- És szerinted miért nincs?

- Mert egy csomó helyzeben hagyják magukat kizsigerelni.

- És szerinted miért hagyják?

- Azért, mert nyuszik.

- Miért nyuszik?

- Mert nem mernek konfrontálódni. Nem mernek kiállni az igazukért. Ezt látták az anyjuktól.

- És a mama miért nem mert kiállni az igazáért?

- Mert a nagyi is ugyanezt tette.