horoszkóp

Indonézia betiltaná a csókolózást

2006.03.08. 14:10
A cunami isten figyelmeztetése, egy minden testiséget tiltó törvénytervezet pedig a nép akarata - állítja az indonéz kormány. Jakartában 150 bátrabb nő tiltakozott, mert szerintük diszkriminatív, ha nem lehet az utcán csókolózni.

Kereken 150 nő tiltakozott Indonézia fővárosában, Jakartában egy erkölcsösködő törvénytervezet ellen. A tervezet - mely szerint a nyilvánosság előtt való csókolózást és a meztelen vállak és lábak mutogatását tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák - diszkrimináló, jelentették ki a tüntetés szervezői. Egy ehhez hasonló törvénytervezetet már 1999-ben is több muszlim szervezet támogatott, majd sokáig jegelték a kérdést. Most azonban egy parlamenti bizottság újra tárgyalja a kérdést.

Az aktképeket is tilos kiállítani

Az előterjesztés nemcsak a pornográfiát tiltja, hanem a köztereken való csókolózást, az érzékibb női testrészek közszemlére tételét és az erotikus művészeti termékek kiállítását is. Az új törvények szerint nagy összegű büntetést kell fizetniük a házasságtörőknek és azoknak is, akik nem házastársi kapcsolatban élnek együtt párjukkal. Aki megszegi a törvényt, a pénzbüntetés mellett akár tíz évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat, értesült a Kurier című osztrák napilap.

A cunami isteni figyelmeztetés

A parlamenti határozatot elbíráló bizottság elnöke, Balkan Kaplale elmondta, Indonézia jelenleg súlyos erkölcsi krízisben van. Mint köztudott, 2004 decemberében Indonézián (is) végigsöpört a tízezrek életét követelő cunami. Kaplale szerint ez egy isteni figyelmeztetés volt: "Ha jóváhagyjuk ezt a törvénytervezetet, a jövőben talán elkerülhetjük az efféle tragédiákat" - mondta a politikus, aki Susilo Bambang Yudhoyono miniszterelnök demokratikus pártjának a tagja.

"A nép akarata"

Az új szabályok a nép akaratát fejezik ki, védte meg az igazságügyi minisztérium is a törvénytervezetet. A kormány a nyolcvanas években kezdte kidolgozni az új állami törvénykönyv paragrafusait. Az addig érvényes törvénykönyv még 1886-ból származott és a holland gyarmatbirodalom hagyományait követte, ennélfogva kissé túlhaladottnak számított.

Indonézia a világ legsűrűbben lakott iszlám vallású országa. Az ország legtöbb lakosa a vallás egy toleránsabb vonulatát követi.