horoszkóp

Mégis jó dolog a cumi

MTI
2005.11.10. 11:09
A tudomány mai állása szerint a cumi mégis jó dolog, mert segíthet megelőzni a csecsemőhalált. A legújabb kutatások azt is kimutatták, jobb, ha a gyerek háton fekszik, és nem alszik szüleivel.

Öt évig tartó tanulmányok és számos publikáció után az amerikai gyermekorvosi akadémia novemberben közzétette ajánlásait a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) elkerülésének módozatairól. A legfontosabb újdonság ezek között a cumi felértékelése.

Ügyes cumi, jó cumi

Míg korábban a cumi egyfajta fekete báránynak számított orvosok szemében a szoptatásra és a csecsemők fogazatának fejlődésére gyakorolt állítólagos negatív hatása miatt, mindjárt hét nemzetközi tanulmány szerzői is úgy vélik: a cumi értékes óvintézkedést testesít meg a csecsemőhalállal szemben. Az akadémia ajánlásának értelmében, amely a Pediatrics folyóiratban látott napvilágot, cumit csak négyhetes kor után szabad a csecsemők szájába adni, amikor már a szoptatás napi rutinná vált. A cumi "használati ideje" kizárólag az esti lefektetéskor érkezik el, s azt nem szabad visszadugni a baba szájába, ha alvás közben kicsúszik onnan. Egyéves kor után pedig, amikor a SIDS kockázata jelentősen csökken, nem ajánlott a cumi használata.

Aludjon külön

A csecsemők alvási pozícióját illetően is új ajánlásokat fogalmaztak meg az amerikai orvosok. Míg évekkel ezelőtt jótékony hatásúnak tartották, ha a pici a szülőkkel közös ágyban aludt (a vélekedés szerint a szülők szívverése nyugtatóan hat a gyermekre), addig ez mára kikerült az ajánlott megelőző intézkedések közül. Az új felfogás szerint a csecsemőnek minden esetben saját ágyában (illetve bölcsőben) kell aludnia. Fekvőhelyét azonban a szülői hálószoba közelében, de legalábbis egy szomszédos helyiségben kell felállítani.

A kiságy felszereltségére vonatkozóan is egyértelmű ajánlások születtek a tanulmányok alapján. Az ágy aljára szilárd, sík matracot kell helyezni. Elmozdítható holmik (párna, takaró, szopogatni való tárgyak) nem valók a kiságyba. A hálóhelyiséget nem szabad túlságosan felfűteni, és a kicsit ne öltöztessék fel túl melegen éjszakára. A túlmelegedés már korábbi vélemények szerint is a hirtelen csecsemőhalált elősegítő tényezők közé számított. Az amerikai orvosok egyértelműen pártolják a csecsemők háton történő altatását, alvását. Ez mind az éjszakai, mind a napközbeni nyugalmi időszakra vonatkozik. A hason vagy oldalsó pozícióban való alvást határozottan ellenzik az orvosok. A csecsemő feje alá ne tegyünk semmit, a fej forgásirányát hetente váltsuk: egyik héten a jobb, a másik héten a baloldalára fordítva tegyük le a picit aludni.