horoszkóp

Dr. Czeizel harcol a védett magzatokért

2005.08.01. 10:31
Dr. Czeizel Endre hetvenedik születésnapjára az életművét átfogó könyv jelent meg kisebb botrányok között. Az orvos genetikus szerint a nagyobb probléma mégis az, hogy a kiadványban szereplő magzatvédő kutatásait nem publikálták, vélhetően azért, mert az ő nevéhez fűződnek.

"Kötetünket elsősorban azoknak ajánljuk, akik családot terveznek, és szeretnének mindent megtenni azért, hogy születendő gyerekük a lehető legegészségesebben jöhessen a világra" - olvasható Báló Ottília és Vincze Attila Tamás Czeizel Endre - a genetikus és világa című könyv hátsó borítóján. A genetikussal készült interjúkötetet az egyik szerző ajánlotta a figyelmünkbe azzal, hogy a genetikus hetvenedik évének betöltése alkalmából munkásságának fontosabb fázisait összegzi.

Két kiadás ellentéttel

Mielőtt még megismertük volna a könyvet, már értesültünk a kiadását kísérő vitasorozatról, amelyik Vincze Attila és az orvosgenetikus közti konfliktusból alakult ki. "A kéziratunk már gyakorlatilag készen volt, amikor megjelent a professzor fia, Czeizel Balázs azzal, hogy szeretné megjelentetni ezt a könyvet. Bizonyára jó üzletet látott benne"- mondta a Velvetnek Vincze Attila, aki azonban nem fogadta el az ifjabbik Czeizel előnytelen ajánlatát. Hozzátette, a professzor is eleinte az ő verzióját támogatta, később megváltoztatta a véleményét.

"Mégiscsak a családtagja kéréséről volt szó, ez érthető. Az azonban kevésbé, hogy a Czeizel Endre nem volt hajlandó többé együttműködni velem" - folytatta Vincze, aki végül a Czeizel-fiúval szinte egy időben jelentette meg saját könyvét, amíg a család változata javarészt ugyanazokat az információkat tartalmazza. Dr. Czeizel Endre lapunk kérdésére elmondta, minőségi kifogása volt Vincze Attila változata ellen. "Az interjú kivonatát nem tartottam pontosnak, ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy a tudományos munkásságomról szóló fejezeteket én fogalmazhassam meg. Ezután nem láttam értelmét egy másik szerző neve alatt megjelentetni" - reagált a professzor.

Okos vagy és szép, keresztre feszítenek

A Czeizel-életművet átfogó könyv elolvasása után is maradtak kérdések, tekintve, hogy a kiadvány vázlatosan ejt csupán szót a társadalmi vitát is kavaró "Czeizel-ügyként" elhíresült örökbeadási procedúráról, valamint az egyes tudósokról és nagy kortársakról, akikkel hosszabb kutatómunkáiban foglalkozott. Ezekről bővebben is olvashatunk más kiadványokban, az orvosgenetikus íróként is termékeny, eddig összesen 17 könyve jelent meg magyarul.

Az elsők közt a televíziós sorozataiban és előadásaiba is felvetett kérdésekről írt. Ilyenek voltak például Az öröklődés titkai, vagy Az érték bennünk van címmel megjelent könyvek. A kilencvenes években a családfaelemzéssel kapcsolatos írásai kerültek előtérbe. A magyarság genetikája, a Költők, gének, titkok, az Aki költő akar lenni, pokolra kell annak menni?, a Tudósok, gének, dilemmák című könyveiben szereplő személyekről ebben a kiadványban is beszél, de inkább a személyes élmények kerülnek előtérbe. Emlékezetes többek közt egy beszélgetés, amelyik a professzor és Latinovits Zoltán közt zajlott az MTV nívódíjainak átadásakor. "Te is okos vagy és szép, de ne feledd, ezek téged is keresztre fognak feszíteni" - mondta a színész, és Czeizel fejében 1996-2003 között gyakran visszhangzott ez a mondat.

Ha nem Czeizel nevéhez fűződne

Hasonló, homályos jóslattal lehetne magyarázni a későbbiekben leírtakat, amelyek már kevésbé szoríthatók a "klasszikus rövidítve" sablonjai közé. A kötet második felében ugyanis az úgynevezett magzatvédő vitamint ismerteti Dr. Czeizel Endre, amelyik az elmúlt évek során számunkra nem érthető okból nem sok publicitást kapott, leszámítva néhány orvosi szaklapban megjelent cikket. "Feltehető, hogy ha ez a tudományos eredmény nem az én nevemhez kötődne, nagyobb nyilvánosságot kapna" - utalt Dr. Czeizel Endre arra, hogy személye továbbra is megosztja a szakmát.

Czeizel elmondta ugyanis, hogy Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja ezt a vitaminösszetételt, és szemben például az Egyesült Államokkal, ahol évi 25 millió dollárt fordítanak a vitaminkészítmények megismertetésére, idehaza nem foglalkoznak ezzel.

Az orvosgenetikus 1983-ban, az Optimális Családtervezési Modell módszereinek összeállításakor értekezett arról, milyen módszerrel törekszik a fejlődési rendellenességek és a koraszülés arányának csökkentésére. Az előbbiek közül főként az úgynevezett idegcső-záródási rendellenességeket érintette.

28 nap

"Miután a magzat beágyazódik a méhbe, a fogamzást követő 15. napon kialakul az ideglemez, amelyik a 28. napra bezáródik. Amennyiben ez nem következik be, akkor agy- és koponyahiánnyal, illetve nyitott gerinccel születik a gyerek" - egészítette ki Dr. Czeizel Endre, aki arra is utalt, a rendellenesség létrejöttében a genetikai hajlam mellett a környezeti ártalom is szerepet játszik, és az orvosi statisztikák szerint Magyarországon ezer magzatból három esetben fordul elő ez a fajta súlyos hiányosság.

Ennek ismertetését követően a könyvből kiderül, Dr. Czeizel vizsgálatai, és több ezer kismamán végzett kísérletei nyomán pontos képet kapott arról, mely vitaminok milyen összetételben és mennyiségben csökkentik az idegcső-záródásos rendellenesség kockázatát, illetve nyújtanak 90%-os védelmet. A készítmény alapja a folsav - amelyik a természetben legnagyobb arányban csupán a spenótban, sóskában ás brokkoliban található meg - a B12, a B6 és B2 vitamin.

"A készítmény magzatvédő vitaminként ismert, amelynek szedését a tervezett teherbeesést megelőző egy hónapban tanácsos elkezdeni"- mondta az orvosgenetikus, akit emlékeztettünk arra, a terhességek egy része nem tervezett. Dr. Czeizel elmondta, erre gondolt akkor, amikor a vitaminokat meghatározott mennyiségben egy speciális kenyér lisztjébe sütve szerette volna forgalomba hozni. Az ügynevezett Táltoskenyér 1998-ban került a boltok polcaira, de a hír nem kapott nyilvánosságot.

Folsavval dúsított kenyér

"Az eredeti terv szerint 1 forinttal került volna többe a hagyományos kenyérnél a vitaminokkal dúsított változat, de sajnos úgy alakult, hogy az előállításában részt vevők mindegyike rátette a saját hasznát, így a termék egyre drágult" - tette hozzá Dr. Czeizel, magyarázva, miért nem juthatott el a szegényekhez a vitaminkészítmény ezen formája, noha a rendellenesség leginkább azt a társadalmi réteget sújtja. Az aktualitásokkal kapcsolatban a genetikus arról beszélt, Európa más országai és Japán is élen jár a magzatvédelemben, hasznosítva a magyar kutatások eredményeit, amelyek szerint ezek a vitaminok a szív és vese rendellenességek, valamint a veleszületett végtaghiány megelőzésére is alkalmasak. Bár ezek előfordulási arányáról nem találtunk külföldi adatokat.

"Tudok olyan esetről is, hogy egy kismama felkereste a szülész-nőgyógyászát azzal, hallott a magzatvédő vitaminokról. Az orvosa pedig azt mondta, hát ha van kedve, szedje. Ez felháborító. Az a célom, hogy minden várandós anya tisztában legyen azzal, mit tehet a magzata egészsége érdekében" - mondta dr. Czeizel Endre.