horoszkóp

Embert mentettek a delfinek

MTI
2004.09.01. 13:06
Delfincsapat jelezte a mentőknek a tengeren elsodródott, csónakjukat vesztő kalandvágyókat.
A delfinek értelmességéről, emberbarátságáról szóló történetek hosszú sorát gyarapítja egy nemzetközi könnyűbúvár-csoport élménye.

Búvárok a pácban

Tizenkét könnyűbúvár csónakkal indult a Vörös-tenger partján lévő al-Akawen kikötőjéből tengeri merülésre. Belgák, portugálok és angliai klubokból érkezett britek alkották a csoportot. Kora reggel vágtak a tengeri túrának és egy bójával is megjelölték indulásuk helyét. Időközben azonban az erősödő tengeri áramlatok mind messzebbre sodorták őket. S amikor egy-két óra multán a felszínre emelkedtek, már sehol sem látták a bóját és a báziscsónakot.

flipper és öcsi

Déltájban aztán a parton elrendelték keresésüket, amibe az idő múltával motorcsónakok, egy magán-helikopter és az egyiptomi tengerészet csónakjai és repülői is bekapcsolódtak. Hiába, mert a csoport tagjai 65 kilométerre sodródtak el a találkozási helytől, és nem abba az irányba, ahol sejtették őket. Bár búvárszkafanderük a felszínen tartotta a búvárokat, egyre jobban kimerültek és kezdtek kihűlni. Kötelekkel egymáshoz kapcsolták magukat, és karácsonyi énekekkel igyekeztek elűzni mind erősebbé váló félelmüket.

A távoli partokon látható hegyek irányába igyekeztek úszni, az est közeledtével pedig a csillagok állásából próbálták az irányt meghatározni. Közben többször is látták a kereső repülőket, meg a távolban úszó tartályhajókat, ám azok, talán a naplemente fényeitől zavarva, nem vették észre a csoportot.

A delfint legalább észreveszik

Tartottak persze az itt gyakran előforduló cápáktól és hallották a körülöttük fickándozó delfinek víz alatti beszédét is. Éppen nekik köszönhetik, hogy kalandjuk szerencsés véget ért. Az egyik kereső repülőgép ugyanis a körülöttük fel-fel bukkanó delfincsoport által keltett, az alkonyatban még látható hullámfodrokat észlelve fordult feléjük, mire a vízben úszók meggyújtották a felszerelésük tartozékát alkotó vízálló fáklyákat.

A fáklyák fényét követve irányítottak a helyszínre egy mentőhajót, ami aztán este, már késő vacsoraidőben felszedte a messzire sodródott könnyűbúvárokat, akik különösebb egészségkárosodás nélkül megúszták az esetet. A hatóságok viszont megbüntették a társaságot, és a báziscsónak vezetőjét, több fontos biztonsági szabály figyelmen kívül hagyásáért.