horoszkóp

Már beteg voltam, amikor világbajnok lettem

2006.04.25. 14:27
Ferjancsik Domonkos két évvel azután szerzett világbajnoki címet, hogy diagnosztizálták a cukorbetegségét, és eltanácsolták a sporttól. A kardvívó kipróbálta azt a legújabb szenzoros inzulinpumpát, amelyet egyelőre a betegség legdrágább kezelési módja. A diabetessel kapcsolatos előítéletek továbbra sem szűntek meg, mint megtudtuk az erről szóló konferencia szünetében.

„Tíz éve diagnosztizálták a cukorbetegségemet. Az orvosok tanácsolták, hogy a versenysportot fejezzem be. Két évvel azután, ’98-ban szereztem világbajnoki címet a magyar kardcsapat tagjaként” – kezdte történetét Ferjancsik Domonkos kardvívó olimpikon, akit a múlt hét végén Tihanyban megrendezett Magyar Diabetes Társaság kongresszusán kérdeztünk a betegségéről.

Hajlam, stressz

Klikk a képre!

A sportolót ugyanis a Medtronic orvostechnikai vállalat kérte fel arra, használja a hamarosan itthon is kapható szenzoros inzulinpumpát, és az ezt bemutató szimpóziumon a szakorvosok előtt mondja el a tapasztalatait. Az újítások előtt azonban az olimpikon kórtörténetére tértünk rá, amely egy évvel azután kezdődött, hogy kardvívásban junior Európa-bajnok lett.

„Fáradékony lettem, és annak ellenére, hogy gyakran ittam, folyamatosan kiszáradt a szám. A háziorvosom beutalt egy laborvizsgálatra, ahol 10 körüli vércukorszintet mértek” – folytatta a sportoló. A vércukorszint normál tartománya 3-6 mmol/l. „Nem tudni pontosan, miért alakult ki a betegség, hajlammal, stresszel, ártalmakkal indokolták. Elkeseredtem, hogy pont velem történik ilyesmi, de az fel sem vetődött, hogy a sportolást abbahagyjam” – mondta a kardvívó, aki egyébként a segítséggel élők érdekében tevékenykedő Mosolyország Alapítvány nagykövete többek közt Jakupcsek Gabriella, Pataki Ági, és a szintén diabeteses Erős Antónia mellett.

Életmód változás

„Változtatnom kellett az életmódomon, megtanulni azt, hogy a vércukorszintemet naponta többször ellenőriznem kell, és ennek megfelelően adagolni az inzulint. Egyéb változást azonban nem okozott nálam a betegség” – mondta a Vasas Sport Club ügyvezető igazgatójaként dolgozó sportoló, aki kiemelte, évekkel ezelőtt Tamás Gyula professzort választotta kezelőorvosának, aki minden sporteseményre elkíséri.

Ferjancsik elmondta, a vércukorszintje extrém változásaival kellett számoljon ezekben az időszakokban, amelyeket nemcsak az étkezés, és a feszültség, de olyan tényezők is befolyásolnak, mint például az időjárás változása. A sportoló a 2000-es Sydney Olimpia idején a szélsőséges hatások következtében kómaközeli állapotba került, és saját bevallása szerint a betegsége kezelését megkönnyítette, amikor áttért az inzulinpumpa-terápiára.

Mobil a derékon

Szenzoros inzulinpumpa
Inzulinpumpához 90%-os OEP-támogatással lehet hozzájutni, de a továbbfejlesztett, szenzoros inzulinpumpa szöveti cukor koncentrációt mérő részét és az érzékelőjét egyelőre nem támogatják. A szenzort háromnaponta cserélni kell, amelynek ára szettenként körülbelül 13.000 forint. A pumpába épített program folyamatosan méri a szövetnedv cukor koncentrációját, az ujjbegyből levett vérrel így naponta 2 alkalommal kell kalibrálni a készüléket, amelyik 3 percenként folyamatosan méri a cukor koncentrációt. Ami a betegség kezelését megkönnyító további technikákat illeti, a belélegezhető inzulin is újításnak számít, és szintén meglehetősen drága.

Hazánkban a folyamatos inzulin-kezelésre szoruló betegek közül a statisztikák szerint 500-600 érintett használ inzulinpumpát. A szerkezet növeli az inzulin felszívódását és hatékonyságát. A konferencián megjelent betegek közül a használók legalábbis nem reprezentatív módon ezeket az előnyöket emelték ki a kérdésünkre.

Akik naponta többszöri injekciózással fecskendezik be az inzulint, arról beszéltek a Velvetnek, a pumpa ellen szól, hogy kényelmetlennek tartanák, ha egész nap egy mobiltelefon nagyságú készüléket kellene viselniük a derekukra rögzítve. Amiért mégis használnák, azok az igazolt tények, hogy a készülék segítségével könnyebb stabilizálni az ingadozó vércukorszintet, és a használatával nagyobb eséllyel meg lehet előzni a betegség okozta szövődményeket.

Kiválasztottak

A konferencián bemutatott módszer az inzulinadalagolás egyelőre legdrágább kezelési módjai közé tartozik. Mint azt Dr. Niederland Tamás, a Nyugat-magyarországi Gyermek Inzulinpumpa Centrum főorvosa lapunknak elmondta, ezen kívül komoly szakmai kritériumrendszernek kell megfelelniük azoknak a betegnek, akik ebben a terápiában részesülhetnek.

„Azoknak a megfelelően oktatott, rendszeres önellenőrzést végző, I-es típusú diabetesben szenvedő pácieneknek ajánlható ez a kezelés, akikre a hagyományos kezelés mellett is labilitás jellemző. Aki a hagyományos terápia mellett is jól van, nem kaphat pumpát”– jelentette ki lapunknak Dr. Niederland, aki a konferencián a szintén pumpát használó Matyi nevű öt éves fiú kezelőorvosaként jelent meg.

Erős Antónia és az előítéletek

A megjelent betegekkel folytatott beszélgetésből az derült ki számunkra, annak ellenére, hogy a cukorbetegség nyilvánosságot kap a sajtóban, az előítéletek nem igazán csökkennek. Mint arról az Egy csepp figyelem Alapítvány létrehozásában aktív szerepet vállaló Erős Antónia is beszélt korábban a kérdésünkre, főleg a a diabeteses munkavállalókat különböztetik meg hátrányosan.

Az RTL Klub Híradójának műsorvezetője a hozzá eljuttatott levelek alapján több esetről is beszámolt, amikor cukorbetegeket nem akartak felvenni a megpályázott munkakörbe, illetve amikor a cégen belüli leépítés elsősorban őket érintette. „Ez sajnos tipikus. Attól félnek, bármikor rosszul lehetünk, és emiatt megbízhatatlanok vagyunk. Pedig egy jól beállított terápia mellett teljes értékű életet élünk. Remélem lassan megértik ezt az emberek”- mondta Szalai Gáborné, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnökhelyettese, aki szintén érintett a betegségben.

Cukorbetegség
Magyarországon minden tizedik ember érintett a diabetes valamelyik típusában. I-es típusú diabetest nevezik inzulinfüggő cukorbetegségnek. Ennek kialakulásában a genetikai, immunológiai és környezeti tényezők játszhatnak szerepet, és általában gyerekkorban vagy tinédzser és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A II-es típusú, felnőttkori cukorbetegség a leggyakoribb. Kockázati tényezői a túlsúly, a mozgás hiánya és a családi hajlam. A gesztációs (terhességi) cukorbetegség a várandósság idején fordul elő, és a szülést követően általában megszűnik. A vércukor a hajszálereket károsítja a leginkább, a kezeletlen betegség súlyos szövődményeket okozhat, amelyek leggyakrabban a vesét, a szemet és a vérereket érintik.