horoszkóp

Amikor Lady Diana hason csúszkált

2006.08.31. 21:11
A hercegnő halálának kilencedik évfordulóján a Pető Intézetben tartott megemlékezésen jártunk, ahol viszonylag kevesen voltak, de lelkesek. Ugyanis kiderült, létezik Diana Emléktársaság, és mostmár emléktáblája is van az egyszer az intézetben járt hercegnőnek. Merthogy ott egyszer gyerekekkel csúszkált hason.

Az ünnepség elejét lekésve sikerült befutnunk a Diana hercegnő halálának kilencedik évfordulójára rendezett megemlékezés helyszínére, a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületébe. Itt nem várt se VV Ágica, se Schobert Norbi, csak egy kedves nénivel találkoztunk a bejáratnál, aki már tudta miről van szó, és elkísért a megemlékezés helyszínére. Hosszú folyosókon haladtunk keresztül, végig síri csöndben, majd váratlanul egy szoba ajtajára mutatott, hogy bizony ott található az ünnepség.

Reload Diana

Kicsit megszeppenve léptünk be a terembe, ahol körülbelül tizenöten ültek félkör alakban, és épp az egyik néni mesélt. Olyasmiről, hogy személyesen találkozott a hercegnővel tizenhat évvel ezelőtt, és hogy az volt csak az igazi csoda, ahogy a gyerekekkel bánt - nem volt rest a földön csúszkálni velük.

Tekintse meg képeinket!

Hát igen, Diana már életében is szent volt. A szoba áhítattal teljes, mégis olyan, mint egy évadzáró tanári értekezlet egy falusi általános iskolában, a képbe csak egy kilenc éves forma kisfiú zavar be, de később kiderül, ő is tagja a csapatnak, a „főnökasszony” fia.

Hamar kiderül, a társaság már túlvan a videón, amin közösen megnézték amint Diana végigjárja a Pető Intézetet, és személyesen adja át Erzsébet Királynő Brit Birodalom Rendje kitűntetését Hári Máriának, az intézet akkori igazgatójának.

Hogy is volt az?

Ment tovább a stafétabot, mindenki mesélt valamit Dianáról, aki jó volt, aki szép volt. A sztoriknak azonban vége szakadt, bár sok minden derült ki utólag is a hercegnő magyarországi látogatásáról. Például, hogy nem engedték két méternél közelebb a kamerákat, meg hogy még a fotósnak is szemet szúrt Diana hihetetlen kisugárzása, vagy hogy már két nappal előtte végigjárta az intézetet a rendőrség, bomba után kutatva.

Aztán amikor mindenki elmondta a magáét, felkerekedett a tizennéhány fős társaság, és kivonult a folyosóra, ahol ott díszelgett a márványtábla. Mint egy temetésen.

A koszorúzók elmondták, nagy megtiszteltetés, hogy végre van hol megemlékezni a csodálatos Dianáról, mert eddig a brit követség előtt kellett, ott meg hideg van az áhítatos ácsorogáshoz. Viszont megígéreték, hogy jövőre sokkal nagyobb szabású rendezvényt csapnak a szervezők, hiszen akkor lesz tíz éve, hogy elment a hercegnő.

Pető a hungarikum

Seres Márta, a Pető Intézet kommunikációs vezetője elmondta, hogy micsoda boldogság számukra, hogy az intézet kivívta a hungarikum jelzőt, valamint hogy milyen jó, amiért már van saját márványtáblája Dianának.

Már a terem felé bandukolva sejthető volt, hogy az ünnepségnek ezennel vége, most pedig ülésezni fog a társaság. Ami már végre valami.

Merthogy mivel is foglalkozhat egy társaság, ami egy jó ember emlékét próbálja ébren tartani? Karikásné Tünde, aki tag, elmesélte, hogy hivatalosan tavaly óta működik a társaságuk, de már ’98 óta tartanak megemlékezést szinte minden évben. A Diana Emléktársaság első és valójában egyetlen feladata a hercegnő emlékének ápolása és…

És kész, merthogy nincsen elég pénzük arra, hogy pénzt adjanak a rászorulóknak, ahogy Diana is tette, tenné. Amúgy már jártak egy csomó országban, ahol hasonló gondolkodású emberekkel találkoztak, megszerveztek néhány kiállítást. Kötekednék, hogy értem én, de hányan vannak. Negyvenen, ebből huszonhárom a regisztrált tag, ők rendesek, fizetnek tagságit.

Egy úr pedig, kicsit ingerülten ennyit mondott: „Az eszményiség határokon át ível. Szent az emlékezés, és szerintem az is szent, aki az emlékezést tartja.” Na, így már mindjárt más.