Hátrányban a kövér diplomás nők

MTI
2004.03.04. 12:37
Az elhízottság a jövedelemre is kihat - legalábbis a magas képzettségű nők esetében. Finn kutatók megállapítása szerint ugyanis a testsúly, azaz a testsúlyfelesleg az anyagi helyzetet befolyásoló tényező lehet a diplomás nők esetében.
Az egyetemet végzett, szakmai szempontból igényes állásokban dolgozó nők közül az elhízottak átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint az ugyanolyan, vagy hasonló képzettségű normális testsúlyú, vagy sovány társaik - állapították meg a Helsinki Egyetem kutatói.

A kövér férfiaknál nem számít

Az elhízottság az alacsony képzettségű, kétkezi munkát végző, vagy önálló foglalkozású nők esetében nem volt fizetést befolyásoló elem. Ugyancsak nem számít a súlyfelesleg a férfiaknál, bármilyen képzettségű és foglalkozású férfiakról is van szó. A kövérség tehát - vált nyilvánvalóvá a vizsgálat során - társadalmi-gazdasági szempontból a nők számára sokkal megbélyegzőbb, mint a férfiak számára.

Nincs rá magyarázat

A kutatók eddig nem találtak magyarázatot a jelenségre. Nem világos, hogy a munkáltatóknak a nőkkel szembeni elvárásai követnek ennyire rigorózusan bizonyos női szépségideállal kapcsolatos normákat, vagy az érintett nők - súlyfeleslegüktől feszélyezve - szakmailag is gyengébb teljesítményt nyújtanak saját képességeiknél. A vizsgálat eddigi eredményei alapján a finn társadalomkutatók csupán egyetlen dolgot állapíthattak meg: mai világunkban a legmagasabb társadalmi-gazdasági státusú nőkre nehezedik a legnagyobb nyomás az elhízás elkerülése, illetve a súlyfeleslegtől való megszabadulás érdekében.